In 1957 ging mijn vader vanuit de lagere tuinbouwschool met de trein op excursie naar het Westland. Hij zat in het tweede jaar van de tuinbouwschool in Ter Aar. Dit was toen nog 1 dag per week en er was zoveel vakantie dat het aantal lesdagen neerkwam op 30 dagen les per jaar! Als mijn zoon van 15 dit leest wordt hij niet blij denk ik (dit even terzijde).
Wat ik erg grappig vond aan dit verhaal is dat mijn vader zich nog herinnert dat hij voor het eerst witte vlieg zag! Hij vond het raar dat ze dat in het Aalsmeerse nog nooit hadden gezien.
Ondertussen zijn er veel plagen bij gekomen, een continue uitdaging om hier ook biologische oplossingen voor te vinden! Wij worden bijna dagelijks vanuit de hele wereld gebeld met vragen. Hebben we iets tegen; cicaden, galmijten, ritnaalden, buxusmot, netwantsen, veenmollen, haantjes en ga zo maar door. Helaas hebben we geen kant en klare oplossing tegen alle plagen en is het een grote uitdaging om uit deze lange lijst de juiste keuzes te maken.
Hierdoor ligt er een enorme uitdaging op ons te wachten. Let ondertussen zelf goed op. Bijvoorbeeld op plagen die meekomen op geïmporteerd plantmateriaal. Misschien toch verstandiger om moerplanten in Nederland op te zetten? De kosten van het uitgangsmateriaal zijn uiteindelijk minder als de gewasbescherming hiervoor ook is meegerekend?
Dat een kwajongen op de terugweg uit het Westland stiekem aan de noodrem trok en ze toen een uur stil hebben gestaan en ze terecht kwamen op het politiebureau. Dat weet mijn pa ook nog als de dag van gisteren!