Categorie: Artikel
Publicatiedatum: december 10, 2021

Onze productspecialisten: schakel tussen klant en productontwikkeling

Onze adviseur:

Rianne Lek: "In deze functie zorgen we voor de verbinding tussen de praktijk en de productontwikkeling."

De snelle groei van de organisatie bracht Koppert Nederland ertoe twee productspecialisten aan te stellen. Zij zijn onmisbare schakels tussen enerzijds teler en markt, anderzijds de productontwikkeling binnen moedermaatschappij Koppert BV en Koppert Nederland. In een snel groeiende organisatie is het de uitdaging om vraagstukken uit de markt snel en goed en aan te pakken. Het bracht Koppert Nederland ertoe twee productspecialisten aan te stellen.

Productspecialisten

Dat zijn Rianne Lek voor de macroproducten (de bestrijders) en Robert Pijpers voor de microproducten (nematoden, Trianum, Mycotal, biostimulanten en daarnaast vangplaten, rollertraps, feromonen, etc.). Allebei zijn zij gepokt en gemazeld in de biologische gewasbescherming. Rianne Lek is al twee decennia in diverse functies werkzaam bij Koppert. Robert Pijpers werkt sinds 2018 bij Koppert en was daarvoor productmanager en inkoper van onder meer biologische en chemische gewasbescherming bij Horticoop.

Robert Pijpers: "Een schakel die in een snel groeiende organisatie met zijn dynamische markt niet mag ontbreken."

Van markt naar productontwikkeling

"Wij zijn het antwoord op een vraag die in het snel groeiende Koppert Nederland was ontstaan: hoe zorgen we voor verbinding tussen de markt en de productontwikkeling?", vertelt Rianne Lek. "Met deze nieuwe functies is er een antwoord op die vraag."

Het gaat overigens niet alleen om vraagstukken van telers; consultants komen soms ook zaken tegen die in de organisatie moeten worden opgepakt. Zij kunnen die voortaan bij de productspecialisten neerleggen, die er voor zorgen dat die zaken op de juiste plek binnen de organisatie terechtkomen.

Het maximale voor de klant

Rianne en Robert zijn overigens nog druk bezig hun functies vorm te geven. Robert: "Het zijn nieuwe functies, al werkende weg moeten we uitzoeken hoe we voor de klant en voor Koppert het maximale uit deze functies gaan halen. Zo begeleid ik enkele praktijkproeven en bouw ik aan een netwerk van klanten waarmee ik op z'n tijd kan sparren. Waar loopt die klant tegenop, wat kan een consultant daar aan doen, en wat niet, en wat kunnen ik of anderen in de organisatie dan betekenen? Wat kunnen we gaan proberen?"

Ook Rianne begeleidt praktijkproeven, maar blijft een stevig contact met de praktijk houden en klanten technisch adviseren. "Het is nodig, je moet voeling met de praktijk houden en met de voeten in de klei blijven staan."

De functies maken het mogelijk dat de twee productspecialisten tijd voor de klant kunnen vrijmaken en vraagstukken uit de markt kunnen oppakken. Rianne Lek: "Er is een duidelijke noodzaak van onze functies. Wij helpen de klant en we kunnen ervoor zorgen dat ook anderen binnen Koppert BV of Koppert Nederland met vraagstukken van de klanten aan de slag gaan."

Een onmisbare schakel

Wat vinden Rianne Lek en Robert Pijpers het leukste aspect in hun nieuwe werk? Voor Rianne is dat de betrokkenheid bij de nieuwste ontwikkelingen ("Je staat vooraan en kunt helpen er een zet aan te geven"), voor Robert is het de korte afstand tot de markt en de klant en het pionieren met nieuwe vraagstukken. Juist omdat er zo veel vernieuwing plaatsvindt en zich regelmatig nieuwe vraagstukken aandienen, is de spilfunctie onmisbaar, betoogt hij. "Het is een schakel die in onze snel groeiende organisatie met zijn dynamische markt niet mag ontbreken."

Hulp nodig?