Categorie: Kolom
Publicatiedatum: juni 27, 2017

Je moet erin geloven?

Onze adviseur:

Vorige week was ik bij een klant, die al langere tijd bezig is om zijn planten “weerbaar “ te maken met ons NatuGro systeem. Zeer mooie resultaten vorig jaar, maar momenteel een moeilijke fase in een partij die als aangeleverd plantmateriaal al 'ziek' op de tuin is binnen gekomen.

“Ja”, zegt de teeltmanager, “je moet er toch in geloven … in die biostimulanten.” Nu dacht ik dat we dit stadium van ‘je moet erin geloven’ wel voorbij waren. Er is ondertussen zoveel gepubliceerd en aangetoond! Misschien is het lastige materie omdat het om zeer veel informatie gaat als je naar de mechanismes kijkt die een plant gezond kunnen houden.

Ook is weerbaar telen niet een garantie dat planten nooit meer ziek kunnen worden. Vooral bij slechte watergift, verkeerde bemesting, te weinig zuurstof rond de wortels, of materiaal dat al ‘ziek’ wordt aangeleverd, etc. zal het lastig blijven.

Maar kijk naar het product Trianum, dit is al een lange tijd op de markt. De Trichoderma T-22 in dit product kan op diverse manieren een plant versterken, bijvoorbeeld door voedingsstoffen beter opneembaar te maken, door te concurreren met andere schimmels rond de wortels, door ziektes aan te pakken met bepaalde enzymen, etcetera. Maar nu is er recent weer iets ontdekt: dat Trianum ook het aantrekken van Aphidius ervi kan verbeteren, als de plant wordt aangevallen door bladluis! Niet te geloven? Het is wetenschappelijk onderzocht, bewezen en al gepubliceerd! Misschien ingewikkeld, maar zeker nuttig.

Hulp nodig?