Bestuiving van buitengewassen

Bestuiving speelt een cruciale rol bij de vorming van vruchten en zaden. In de context van de teelt van vollegrondsgewassen is effectieve bestuiving de sleutel tot overvloedige oogsten en duurzame landbouw.

In open veldomgevingen behoren hommels tot de meest efficiënte en betrouwbare bestuivers. Hun foerageeractiviteiten maken kruisbestuiving van planten mogelijk, wat de genetische diversiteit vergroot en een robuuste gewasgroei bevordert.

Vooral hommels zijn in de natuur de beste bestuivers voor vollegrondsgewassen, zoals kersen, appels en peren. Deze gewassen verbeteren zowel de vruchtzetting als de kwaliteit aanzienlijk. Ze zijn robuust en doen hun waardevolle werk zelfs bij ongunstige weersomstandigheden, lage temperaturen en lage lichtintensiteit. Hommels bezoeken tot twee keer meer bloemen en brengen tot 2,7 keer meer stuifmeel over dan honingbijen om telers een vliegende start te geven naar optimale bestuiving.

Voordelen van hommels in open veld

Op het gebied van gewasbestuiving in de open lucht worden zowel honingbijen als hommels vaak ingezet door telers. Deze twee bestuivers verschillen echter aanzienlijk in verschillende aspecten, zoals uiterlijk, voedselbehoefte, levensduur, communicatie en vooral bestuivingsefficiëntie.

Hommels, met hun grotere lichamen en onderscheidende kenmerken, bieden verschillende voordelen ten opzichte van honingbijen bij het verbeteren van bestuivingsresultaten:

Capaciteit om stuifmeel te dragen

De capaciteit van hommels om stuifmeel te dragen is opmerkelijk superieur, ze deponeren ongeveer 2,7 keer meer stuifmeel per bloem in vergelijking met honingbijen. Deze overvloed aan stuifmeel blijkt een belangrijke rol te spelen bij het bevorderen van een robuuste bestuiving en draagt bij aan de ontwikkeling van uniformere en grotere vruchten en groenten, wat uiteindelijk leidt tot hogere opbrengsten.

Aanpassingsvermogen aan weersomstandigheden

Hommels hebben een indrukwekkend aanpassingsvermogen aan diverse weersomstandigheden dankzij hun vermogen om hun lichaamstemperatuur te regelen. Deze unieke eigenschap stelt ze in staat om actief te blijven over een breder temperatuurbereik, waardoor ze bijzonder effectieve bestuivers zijn, zelfs tijdens koele en natte weersomstandigheden wanneer honingbijen een verminderde activiteit vertonen.

Bestuiving van gewassen buiten

Kortbloeiende gewassen

Pruimen, perziken, abrikozen en amandelbomen zijn enkele kortbloeiende vollegrondsgewassen. De effectieve periode voor bestuiving en vruchtzetting duurt slechts enkele weken. Tijdens deze cruciale periode zijn efficiënte en actieve bestuivers, zoals hommels, een must. De beste bestuiving vindt 's ochtends vroeg plaats, vandaar dat het gebruik van hommels, die vroeg opstaan, wordt aanbevolen.

Natupol Booster is ontwikkeld voor gewassen met een korte (één tot vier weken) intensieve bloeiperiode en die veel nectar produceren. Voor vroegbloeiende gewassen is Tripol met extra isolatie een betere keuze.

Langbloeiende gewassen

Deze gewassen, zoals appels, peren of avocado's, die gekenmerkt worden door een lange bloeiperiode, zorgen voor een continue aanvoer van nectar en stuifmeel, zodat hommels tijdens hun hele activiteitscyclus toegang hebben tot voedsel.

Tripol, dat 3 kolonies van een groot aantal bevat, is de beste keuze voor langbloeiende gewassen.

Advies bestuiving buitenteelten

Het bereiken van optimale bestuiving in buitenteelten is van vitaal belang voor het garanderen van een overvloedige opbrengst en gezonde, bloeiende planten. Ons advies is ontworpen om telers zoals jij te voorzien van waardevolle inzichten en bewezen strategieën om effectieve bestuiving te bevorderen. Door onze aanbevelingen op te volgen, kun je het volledige potentieel van de bestuivers in de natuur benutten en getuige zijn van opmerkelijke verbeteringen in de productiviteit van je gewassen.

Onze bestuivingsproducten