Categorie: Artikel
Publicatiedatum: juli 26, 2021

Nieuwe Spidex Vital: gamechanger in de spintbestrijding

Onze adviseur:

Spidex_Vital_-_Cucumber_Koppert_Biological_Systems-2.jpg

Nieuwe Spidex Vital: gamechanger in de spintbestrijding

Productmanager Tim Bossinga: "Spidex Vital maakt de spintbestrijding sneller, krachtiger en dus nog effectiever."

Hij was de eerste bestrijder van Koppert en met zijn 53 jaar is hij dus de oudste. Maar zijn pensioen komt voor Phytoseiulus persimilis allesbehalve in zicht. Want Koppert heeft hem omgebouwd tot Spidex Vital. Een nieuw product met uitstekende vooruitzichten. "Spidex Vital wordt een gamechanger in de spintbestrijding."

Oud en vertrouwd, makkelijk in het gebruik: zo zullen de meeste telers Phytoseiulus persimilis typeren. Al sinds jaar en dag is deze roofmijt in tal van gewassen een prima antwoord op de kasspintmijt.

Nu is er Spidex Vital. Koppert verwacht dat het binnen een jaar wereldwijd de positie van het oude Spidex helemaal heeft overgenomen. Daar heeft de onderneming goede redenen voor: drie ijzersterke gebruikersvoordelen van Spidex Vital.

Fanatieker zoekgedrag

Alles begon met ingenieus sleutelen aan de roofmijt zelf. De R&D'ers van Koppert BV wisten hem zo ver te krijgen dat hij zich op een ander menu ontwikkelt. Tim Bossinga: "Belangrijk is dat de roofmijt dankzij dit nieuwe dieet nu 'meer vet op de botten heeft' als hij bij ons de kweek verlaat. Daardoor gaat hij bij de teler met meer energie aan het werk. Zijn zoekgedrag is fanatieker en dat maakt hem effectiever. Zo is hij nu sneller in spinthaarden en pakt hij deze nog beter aan. De verbeterde haardbestrijding is het eerste voordeel voor de gebruiker."

Snellere generatieopbouw

Uit het dieet vloeit ook het tweede voordeel voort. Door het hogere energieniveau wordt de ontwikkeling van de eitjes in een Phytoseiulusvrouwtje niet onderbroken en gaat de ontwikkeling ook tijdens de transportfase door. Tim: "Bij Spidex Vital zijn de eitjes daardoor al veel verder in hun ontwikkeling. De roofmijten gaan niet alleen fanatieker zoeken, maar kunnen ook méér eitjes sneller afzetten. Daardoor begint in het gewas de opbouw van een volgende generatie meteen na introductie. Dat scheelt al gauw twee dagen in het generatie-interval. Een groot voordeel als een teler met een spintbesmetting te kampen heeft."

Spidex_rood_en_wit.jpg

Van wit naar rood

Het derde voordeel voor de gebruiker is het bewijs van predatie. Als Phytoseiulus persimilis spintmijten vreet, wordt hij rood: hij neemt de kleur van de spintmijten aan. In het geval van Spidex Vital verlaat de roofmijt de kweek ongekleurd: hij is wit.

"Voor de teler is dat heel handig. De aan hem geleverde roofmijten waren wit. Dus zodra hij in zijn gewas rode roofmijten aantreft, weet hij dat de bestrijding op gang is gekomen. Dan immers heeft de roofmijt zich op spint gevoed en hun rode kleur aangenomen. Het is goed beschouwd een eenvoudige lakmoesproef, maar het bewijst dat de roofmijt zijn werk doet."

Verklikken als preventieve maatregel

De verkleuring van wit naar rood geeft uiteraard alleen zekerheid als het gaat om vers uitgezette roofmijten. Alle nieuwe generaties in het gewas ontwikkelen zich op spint en kleuren automatisch rood.

Maar toch. Tim Bossinga: "Dat de rode kleur als verklikker fungeert, geeft nieuwe mogelijkheden in de strategie. Als de teler niet weet of er spint in zijn gewas zit, kan hij Spidex Vital preventief uitzetten. Vindt hij roodgekleurde roofmijten, dan is duidelijk dat het plaaginsect aanwezig is. Daar kan hij dan meteen zijn maatregelen op afstemmen."

Gamechanger in de spintbestrijding

Omdat Koppert nu de productieomstandigheden nog beter kan beheersen, neemt de leverzekerheid toe en dat is nog een vierde pluspunt. Zo heeft de teler veel voordeel van Spidex Vital en wint zijn spintbestrijding aan robuustheid. Tim tot slot: "We gaan de markt de meerwaarde van het nieuwe product heel duidelijk vertellen. Spidex Vital heeft alles in zich om, net als ruim vijftig jaar geleden, uit te groeien tot een gamechanger in de spintbestrijding. Hij verandert de spelregels, hij is nu nog meer de baas over spint. De teler profiteert daarvan."

LinkedIn_-_Voordelen_Spidex_Vital__2_.jpg

Vier maal voordeel van Spidex Vital

1. Een betere conditie:

Spidex Vital zoekt nu fanatieker en gaat sneller haarden in.

2. Een korter generatie-interval:

de roofmijten zetten nu meteen na het uitzetten eieren af in het gewas.

3. De roofmijt kleurt rood:

zekerheid voor de teler dat de bestrijding werkt, met name bij preventief uitzetten

en/of een eerste introductie.

4. Toegenomen leverzekerheid:

dankzij een ander productieproces is de leverzekerheid van de roofmijt verbeterd en kan Koppert de productie makkelijker opschalen als de markt daar om vraagt.

Hulp nodig?