Categorie: Column
Publicatiedatum: maart 12, 2018

Voorkomen in plaats van genezen

Onze adviseur:

Als je naar gewasbescherming kijkt, zitten we momenteel in een soort overgangsfase. De focus heeft tot voorheen gelegen op het bestrijden van ziekten en plagen. Dit verschuift nu naar het gezond en weerbaar maken en houden van de plant. Zodat bestrijdingsmiddelen zo min mogelijk, of in de toekomst helemaal niet, nodig zijn.

Dit is vergelijkbaar met mensen. Als we ziek zijn gaan we naar de dokter en krijgen we medicijnen (vaak chemische middeltjes). Eigenlijk raar dat de dokter nooit vraagt; eet u wel gezond? Ik ken iemand die op dit moment medicijnen studeert, zij krijgt geen enkele kennis mee over voeding! Is dat nog van deze tijd? Er zijn wetenschappers die beweren dat de oorzaak van onze 5 voornaamste wereldziektes vooral komen door onze tekorten in voeding. Het is algemeen bekend dat in onze voeding veel minder mineralen en vitaminen zitten dan in het voedsel van onze grootouders. Die voeding bestaat natuurlijk weer voor een groot deel uit planten. De planten die wij nu weerbaarder maken (bijvoorbeeld met NatuGro) en daarmee is de cirkel rond.Ik hoop dat we in de nabije toekomst ons voedsel in de supermarkt kunnen uitkiezen op inhoudstoffen, zodat je weet hoeveel vitaminen erin de wortelen of tomaten zitten die ik koop. Ideaal lijkt mij, als je met een appje op je mobiel een product scant en deze precies aangeeft welke vitaminen, mineralen, vezels e.d. erin zitten! Dan wordt het ook interessanter voor boeren en tuinders om hier investeringen op te doen.

In ieder geval, kijk niet vreemd op, dat wanneer u een Koppert-consultant vraagt: ‘Hebben jullie iets tegen mijn bladluis of meeldauw?’ Dat wij dan vragen: ‘Geeft u uw planten wel de juiste voeding?’

Hulp nodig?