Bestuiving

Wat is bestuiving?

Bestuiving is een jaarlijkse uitdaging voor telers als het gaat om de productie van groenten, fruit en zaden. Goed bestoven gewassen resulteren in aanzienlijk hogere opbrengsten en verbeteren de kwaliteit en houdbaarheid van deze producten.

Bestuiving is de overdracht van stuifmeel van de helmknoppen van de bloem naar de stempel van de bloem. Als het stuifmeel op dezelfde bloem van helmknop naar stempel wordt overgebracht, wordt dit zelfbestuiving genoemd. Kruisbestuiving is de overdracht van stuifmeel van de helmknop van een bloem naar de stempel van een andere bloem op dezelfde plant of op een andere plant. Voor veel bloemen zijn insecten zoals hommels of vliegen nodig om het stuifmeel over te brengen.

Bestuiving door hommels

Hommels zijn een onmisbare bondgenoot voor telers over de hele wereld en bieden een betrouwbare en efficiënte oplossing voor bestuiving die de opbrengst van gewassen en de algehele kwaliteit verhoogt. Hun zorgvuldig beheerde inzet garandeert de optimale bestuiving die nodig is voor een hogere vruchtzetting en een betere uniformiteit van de gewassen, waardoor telers uiteindelijk meer winst maken. Hommels werken zeven dagen per week ijverig, van zonsopgang tot zonsondergang, zelfs in ongunstige weersomstandigheden en beschermde omgevingen. De nestkasten van Koppert zijn gebruiksvriendelijk, veilig en vragen minimaal onderhoud. Telers kunnen met de beste praktijken een omgeving creëren waarin de voordelen van bestuiving door hommels maximaal worden benut, zodat een overvloedige oogst is verzekerd.

Bestuiving door vliegen

Bestuiving door vliegen, in het bijzonder met behulp van Lucilia sericata vliegen, biedt telers over de hele wereld een groot aantal voordelen. Deze vliegen blijken efficiënte bestuivers te zijn en spelen een rol in een breed scala aan gewassen. Lucilia vliegen zijn zeer veelzijdig, ideaal voor toepassingen in gesloten tenten of geïsoleerde kweekunits wanneer er sprake is van een beperkte stuifmeelproductie. Wat hen onderscheidt is hun naadloze compatibiliteit met hommels, waardoor een dynamische synergie in bestuiving ontstaat.

Aanbevolen voor jou

Om de voordelen van bestuiving door hommels of vliegen te maximaliseren, is het essentieel om best practices toe te passen die een gunstige omgeving creëren voor deze insecten van onschatbare waarde.

Onze best practice tips geven je waardevolle kennis over het plaatsen van nestkasten in verschillende omstandigheden, hoe hommels te beschermen tegen hitte, hoe hommels te beschermen tegen kou, hoe bestuiving te optimaliseren bij kunstlicht, hoe bijtwonden te controleren, hoe hommelsteken te behandelen, hoe bestuivingsproduct voor vliegen toe te passen en nog veel meer.

Hulp nodig?