Bestuiving optimaliseren

Wat is bestuiving?

Bestuiving is het overbrengen van stuifmeel van de helmknoppen van de bloem naar de stempel van de bloem. Als het stuifmeel wordt overgebracht van de helmknop naar de stempel van dezelfde bloem, dan wordt dit zelfbestuiving genoemd. Kruisbestuiving is de overdracht van stuifmeel van de helmknop van één bloem naar de stempel van een andere bloem aan dezelfde plant of aan een andere plant.

Veel bloemen hebben insecten zoals hommels nodig om het stuifmeel over te brengen. Hommels staan bekend als bijzonder efficiënte bestuivers. Ze dragen grote hoeveelheden stuifmeel over bij elk bloembezoek vanwege hun omvang en zeer dicht behaarde lichaam. Bij het bezoeken van bloemen blijven er stuifmeelkorrels in de vacht van de hommel hangen. Tijdens daaropvolgende bloembezoeken wordt dit stuifmeel overgebracht naar de stempel van de bloem. De rest van het stuifmeel wordt door de hommel verzameld in zogenoemde stuifmeelkorfjes op de achterpoten van de hommel.

Binnen een hommelkolonie zijn eieren, larven, poppen, volwassen hommels en een hommelkoningin aanwezig. De larven hebben veel stuifmeel nodig om zich tot volwassen hommels te ontwikkelen. Deze grote behoefte aan voedsel vormt de stimulans voor de hommelwerksters om stuifmeel en nectar te verzamelen.

Natuurlijke bestuiving

In 1988 werd ontdekt dat hommels de beste bestuivers voor tomaten zijn dankzij de unieke ‘buzz-bestuiving’, een techniek waarbij de hommel de bloem in trilling brengt. Vóór deze ontdekking werden tomaten met de hand bestoven, wat arbeidsintensief en minder efficiënt was. Binnen drie jaar werd het gebruik van hommels voor tomaten wereldwijd de norm. Sinds 1993 zijn hommels met succes getest in diverse andere gewassen, waarbij hun voordelen als commerciële bestuivers zijn aangetoond. Tegenwoordig wordt bestuiving door hommels wereldwijd toegepast in meer dan honderd verschillende gewassen.

Voordelen van bestuiving door hommels

Hommels staan bekend als gemakkelijke, efficiënte en betrouwbare bestuivers omdat ze:

 • maximale zekerheid bieden voor een optimale bestuiving vanwege het hoge aantal bloembezoeken en de overdracht van veel stuifmeel;
 • betrouwbare werkers zijn, die zeven dagen per week van zonsopgang tot zonsondergang werken. Ze werken zelfs goed onder slechte weersomstandigheden en in beschermde teelten;
 • gemakkelijk te gebruiken zijn en weinig onderhoud nodig hebben;
 • veilig zijn, omdat ze niet agressief zijn.

Waarom hommels?

Hommels zijn zeer effectieve en efficiënte bestuivers, omdat zij een groot aantal bloemen per minuut bezoeken en meer stuifmeel op de stempel overbrengen dan andere bestuivers.

Andere voordelen van hommels zijn:

 • Hommels wisselen tijdens de bestuiving tussen bomen en rijen. Dit is gunstig voor kruisbestuiving, wat vaak vereist is bij diverse vruchten en zaadgewassen;
 • Hommels zijn actief van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat en ook bij relatief lage temperaturen (ongeveer 10°C) of in meer bewolkte of winderige omstandigheden;
 • Hommels zijn effectiever dan bijen in beschermde teelten, zoals kassen, tunnels of boomgaarden met netten;
 • Hommels bezoeken gewoonlijk alle gewassen in de nabijheid van de nestkast, wat een voordeel kan zijn wanneer minder aantrekkelijke gewassen een betere bestuiving nodig hebben;
 • Hommels zijn niet erg agressief en gemakkelijk in het gebruik.
Play

Productie van hommels

De natuurlijke levenscyclus van de hommel wordt gekopieerd onder laboratoriumomstandigheden in onze productiefaciliteiten. Op die manier zorgen we voor de beste omstandigheden die nodig zijn om een maximale beschikbaarheid van hoogwaardige hommelkolonies te verzekeren.

Koppert hommels voor optimale bestuiving

De vereisten voor bestuiving wijzigen voortdurend ten gevolge van markttrends, nieuwe rassen, technologische ontwikkelingen en veranderende omgevingsomstandigheden. Dit verklaart waarom er behoefte is aan voortdurend onderzoek en hoogwaardige innovatieve bestuivingsproducten. Natupol is niet zomaar een hommel. Het is een betrouwbaar, innovatief bestuivingssysteem dat u een maximale bestuiving garandeert en voldoet aan de veterinaire eisen van het land van bestemming.

 1. Hommels van hoogwaardige kwaliteit
  In vergelijkende testen blijken Natupol-kolonies meer broed en hommels te produceren gedurende een langere periode. Vitale kolonies die lang meegaan, leveren meer bestuivingsuren.
 2. Beste beschikbaarheid op de markt
  Natupol-kolonies zijn het hele jaar beschikbaar en hebben een korte leveringstijd. Koppert heeft een goed georganiseerde toeleveringsketen met productiefaciliteiten verspreid over de hele wereld.
 3. Beste bestuivingsprestaties
  Natupol levert minstens 30 procent meer bestuivingspotentieel in vergelijking met concurrerende producten doordat hommelkolonies van Koppert groter worden en langer meegaan. De nestkast is door de jaren heen zo ontwikkeld dat de hommels 20 procent besparen op de energie die ze normaal gesproken nodig hebben voor het regelen van de temperatuur in de nestkast.
 4. De beste prijs-kwaliteitverhouding
  Alle bovengenoemde voordelen bieden het beste bestuivingsresultaat voor lage kosten per kg, zodat de klant waar voor zijn geld krijgt.
 5. Klaar voor de uitdagingen van de toekomst
  We blijven gericht op de toekomst door proactief onderzoek en samenwerking met een aantal wetenschappelijke instituten en universiteiten. De Natupol-producten hebben zich bewezen door feedback van klanten en lokale proeven op verschillende locaties. Zo weet u zeker dat u een effectieve, betaalbare en duurzame oplossing krijgt, die voldoet aan uw eisen.
 6. Advies en ondersteuning op maat voor telers
  250 Natupol-adviseurs en 130 distributeurs over de hele wereld staan telers bij met deskundig advies op basis van best practices bij het werken met Natupol. Feedback van klanten vinden wij onmisbaar!

Bestuivingsproducten

Behandeling van hommelsteken en allergieën

Hulp nodig?