Bestuiving door vliegen

Wat is bestuiving door vliegen?

Bestuiving door vliegen, ook bekend als myofilie, is een methode van voortplanting van planten die wordt vergemakkelijkt door verschillende soorten vliegen. In tegenstelling tot hommels, die speciale structuren hebben voor het verzamelen en transporteren van stuifmeel, helpen vliegen planten onbedoeld bij de bestuiving omdat ze bloemen bezoeken op zoek naar voeding, zoals nectar of rottend organisch materiaal.

Veel planten hebben zich specifiek aangepast om vliegen als bestuivers aan te trekken. Deze aanpassingen omvatten unieke kleuren, vormen en geuren die de voorkeuren van verschillende vliegensoorten aanspreken.

In tegenstelling tot hommels, die actief stuifmeel verzamelen voor hun nakomelingen, zijn vliegen over het algemeen onbedoelde bestuivers. Terwijl ze van bloem naar bloem gaan op zoek naar voedsel, brengen ze onbedoeld stuifmeel over van de ene bloem naar de andere. Deze onbedoelde bestuiving draagt bij aan de genetische diversiteit en het voortplantingssucces van verschillende plantensoorten.

Waarom zijn vliegen goede bestuivers?

Lucilia sericata vliegen zijn effectieve bestuivers en worden gebruikt voor een breed bereik van zaadgewassen. Deze vliegen worden vaak toegepast in tenten of andere kleine isolatie-eenheden met een paar planten of wanneer de hoeveelheid geproduceerd stuifmeel laag is. Lucilia vliegen kunnen goed gecombineerd worden met hommels en honingbijen.

Lucilia sericata staat ook bekend om zijn efficiënte en snelle beweging, waardoor het een effectieve bestuiver is voor een verscheidenheid aan gewassen. Deze kleine vliegen navigeren met behendigheid en zorgen ervoor dat het stuifmeel gelijkmatig wordt verdeeld, wat leidt tot een betere bevruchting en hogere gewasopbrengsten.

Voordelen van vliegen

  • Lucilia sericata is een generalist als het gaat om het kiezen van planten voor bestuiving. Deze flexibele insecten kunnen een breed bereik aan planten bestuiven, waardoor ze waardevol zijn in diverse landbouwomgevingen. Van fruit en groenten tot noten en granen en sierplanten voor de zaadproductie.
  • Deze vliegen worden vaak toegepast in tenten of andere kleine isolatie-eenheden met een paar planten of wanneer de hoeveelheid geproduceerd stuifmeel laag is.
  • Luciliavliegen kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met hommels en honingbijen.

Producten voor bestuiving door vliegen

Koppert Natupol vliegen vertonen een stabiele opkomst in combinatie met een hoge activiteit in het gewas.

Natupol Fly is verpakt in een kartonnen koker met een plastic deksel. De vliegenpoppen worden gemengd met zaagsel om de warmteproductie te minimaliseren en de vocht- en geurabsorptie te verhogen. De doelgerichte verpakkingsmethode van Natupol fly geeft:

  • Hogere algemene kwaliteit van het product
  • Stabiele transport- en bewaartemperatuur
  • Eenvoudige toepassing & distributie met de kartonnen koker
  • Steviger verpakkingsmateriaal