Categorie: Kolom
Publicatiedatum: maart 30, 2017

Ongenodigde gasten op geïmporteerd plantmateriaal

Onze adviseur:

Western Flower Thrips Frankliniella occidentalis on a leaf Western Flower Thrips Frankliniella occidentalis on a leaf

Op veel bedrijven wordt stek geïmporteerd uit warmere landen. Nu wil het geval dat er vaak plaaginsecten meekomen.

Een bekend voorbeeld is trips. Dit is niet altijd even goed zichtbaar. Tripslarven kunnen goed verborgen zitten in de plant. Trips legt ook zijn eitjes in de plant en die zijn helemaal niet zichtbaar. Deze eitjes zijn niet te bestrijden. Je komt er gewoonweg niet bij. Tripsen zijn in het land van herkomst vaak al vele malen met allerlei insecticiden bespoten en daardoor soms ook al resistent tegen deze middelen. Daarnaast heb je dan ook nog het residu van deze middelen op de stekken zitten, waardoor je natuurlijke vijanden de eerste maanden niet willen aanslaan.

Dan heb je naast je stekmateriaal ook een groot probleem geïmporteerd; resistente trips op stek met veel residu! Laatst hoorde ik een verhaal van stekmateriaal dat in het betreffende land buiten wordt opgekweekt waar al om de 3 dagen wordt bestreden tegen trips (en dan zit er alsnog trips op het stek). Nog vervelender is het dan als de trips zich over het hele bedrijf verspreidt. Wat zijn de kosten van dit soort problemen? Is dat ook meegenomen in de calculaties?

Vraag in ieder geval bij de toeleverancier aan welke middelen er gespoten zijn en/of neem een residu-monster. Dan is er in ieder geval informatie of er gestart kan worden met natuurlijke vijanden en of ze kans van slagen hebben.

Hulp nodig?