Categorie: Kolom
Publicatiedatum: november 24, 2015

Web van schimmels

Onze adviseur:

Eerder dit jaar las ik een wetenswaardig artikel van de BBC; planten die met elkaar praten door middel van een internet van schimmels!

De meest bekende, zichtbare schimmel is natuurlijk de paddenstoel, maar onder de grond zit het mycelium; dunne schimmeldraden. Deze draden vormen onder de grond een soort internet waardoor de berkenboom in uw tuin kan communiceren met een bramenstruik meters verder op! Geweldig toch!

Ook kunnen bijvoorbeeld grote bomen de jonge bomen helpen door via dit netwerk voedingsstoffen te leveren. In welke mate is nog niet bekend, maar interessant is het wel. Planten kunnen elkaar via dit web zelfs “waarschuwen” voor plagen en hun verdedigingsmechanismen aanzetten. Verder schijnt dit web ook gebruikt te worden voor rivaliteit; toxische stofjes die regelen dat er geen concurrerende planten in de buurt komen, een soort discriminatie.

In de praktijk zien wij soms uitkomsten die we nog niet goed kunnen onderbouwen. Ik vraag mij dan af: “wat gebeurt er allemaal daar beneden dat wij nog niet weten? Zijn er nog meer systemen aan het werk die wij nog niet kunnen meten, gewoon omdat ze nog niet ontdekt zijn? Zijn we met al onze zintuigen toch erg beperkt in wat wij waarnemen? Welk zintuig missen we dan nog?”

Dit soort uitdagingen en nieuwe ontdekkingen maakt ons werk super interessant en geeft legio uitdagingen! Leonardo Da Vinci schreef rond 1500 al: “We know more about the movement of celestial bodies than about the soil underfoot.” - en ondanks dat we steeds meer ontdekken is dat eigenlijk nog steeds zo!

Auteur: Rianne Lek (consultant boomkwekerij), e-mail RLek@koppert.nl

Hulp nodig?