Natupol Excel

Wetenschappelijke naam:
Bombus terrestris
Algemene naam:
Aardhommel
Productcategorie:
Bestuiving
 • Voor bedekte teelten met veel bloemen en voor gewassen die worden geteeld onder assimilatiebelichting

 • Verhoogde activiteit door extra suikerwater en ventilatie

 • Met UV Beevision-print en blauwe Beehome-voorziening

Play
Play
 • Voor bedekte teelten met veel bloemen en voor gewassen die worden geteeld onder assimilatiebelichting

 • Verhoogde activiteit door extra suikerwater en ventilatie

 • Met UV Beevision-print en blauwe Beehome-voorziening

Gebruik voor

Gebruik voor

Natupol Excel is ontwikkeld voor gewassen met veel bloemen per m² (35-60 bloemen) per week en voor gewassen die worden geteeld onder assimilatiebelichting of bij een hogere temperatuur.

Teelten

Gewassen met >35 bloemen/m2/week, zoals cherry- of snacktomaten, bessen en aardbeien.

Play
Zo werkt het

Zo werkt het

Werking

Na introductie van de hommelkast beginnen de werksters de bloemen te bestuiven en tegelijkertijd stuifmeel te verzamelen om het broed te voeden. In de weken na de introductie komen er meer werksters uit het broed, waardoor zowel de grootte van de kolonie als de bestuivingsprestaties toenemen. Na enkele weken bereikt de kolonie haar maximale grootte en begint de omvang en bestuivingsactiviteit af te nemen. De ontwikkeling van de kolonie hangt af van de klimaatomstandigheden en de hoeveelheid en kwaliteit van het stuifmeel.

Productspecificaties

Productspecificaties

Presentatie

Eén grote hommelkolonie, bestaande uit een koningin, werksters, broed en suikerwater.

Gebruiksaanwijzing

Gebruiksaanwijzing

Toepassing

 • Plaats de hommelkast op een horizontaal platform (voorkom dat de hommelkast schuin hangt, anders kan het suikerwater gaan lekken)
 • Plaats de hommelkast ongeveer 20-60 cm boven de grond in de schaduw van het gewas of zorg waar nodig voor extra schaduw
 • Bij kortedagomstandigheden (<10 uur licht) plaatst u de hommelkast net boven de top van het gewas, zodat hij wordt blootgesteld aan het eerste daglicht
 • Wacht na het plaatsen van de hommelkast minimaal 15 minuten met het openen van de ingang. Zo kunnen de hommels tot rust komen
 • Trek de blauwe schuifdeur van de hommelkast omhoog totdat twee openingen zichtbaar worden (ingang en uitgang). De kleine grijze deur onder het deksel mag u niet verwijderen
 • De bestuivingsprestaties en -duur variëren per gewas en zijn afhankelijk van de klimaatomstandigheden. Raadpleeg altijd een adviseur van Koppert of een erkend distributeur van Koppert-producten voor advies over de beste strategie voor uw situatie
Play

Klimaatomstandigheden

Natupol Excel presteert het best bij omgevingstemperaturen tussen 12-30°C. Let op het advies voor optimale resultaten onder omstandigheden met assimilatiebelichting of bij een hogere temperatuur.

Neveneffecten

Bestrijdingsmiddelen kunnen (in)directe effecten hebben op biologische oplossingen. Bekijk welke bestrijdingsmiddelen een neveneffect hebben op dit product.

Ga naar database met neveneffecten
Productbehandeling

Productbehandeling

Bewaartijd na ontvangst

Om voor de beste bestuivingsresultaten te zorgen, neemt u de nestkast in gebruik op de dag van aankomst. Indien nodig kunnen hommelkasten maximaal 1 dag worden bewaard.

Bewaartemperatuur

15–25°C.

Bewaaromstandigheden

Bewaar de hommelkasten in een goed geventileerde ruimte, beschut tegen direct zonlicht.

Hygiëne

 • Verplaats een nestkast nooit van de ene kas naar de andere
 • Verwijder hommelkasten uiterlijk 10 weken na introductie
 • Maak het plateau schoon voordat u nieuwe hommelkasten plaatst

Verwijdering

Plaats oude hommelkasten ongeveer 2 weken in een afgesloten plastic zak. Gooi ze na deze periode weg volgens de lokale wetgeving.

Downloads

De algemene voorwaarden van Koppert (Koppert B.V. en/of zijn aangesloten bedrijven) zijn van toepassing. Gebruik alleen producten die zijn toegestaan in uw land en voor uw gewas. Voldoe altijd aan de lokale productregistratie-eisen. Koppert kan niet aansprakelijk worden gesteld voor ongeoorloofd gebruik. Koppert is niet aansprakelijk voor kwaliteitsverlies wanneer het product langer dan geadviseerd en/of onder verkeerde condities wordt opgeslagen.

Hulp nodig?