Pseudoperonospora cubensis

Valse meeldauw bij komkommerachtigen

Algemeen

Pseudoperonospora cubensis is een ziekteverwekker die valse meeldauw veroorzaakt in komkommerachtigen zoals komkommer, cantaloupe, pompoen en watermeloen.

Levenscyclus en uiterlijk van valse meeldauw

Valse meeldauw wordt niet veroorzaakt door schimmels, maar door oömyceten die verwant zijn aan Pythium en Phytophthora. Ze overleven als oösporen. Uit deze oösporen of uit overlevend mycelium ontstaan sporangia. Dat zijn structuren waarin zwermsporen (zoösporen) worden geproduceerd. Bij valse meeldauw ontkiemen de sporangia echter vaak direct, waarna de kiembuizen de plant infecteren, via de huidmondjes of rechtstreeks door doordringing van de cuticula. Er moet vrij water aanwezig zijn voor het ontkiemen. Voor de meeste soorten valse meeldauw is de optimale temperatuur voor ontkieming ongeveer 15C. Hoe dichter deze temperatuur benaderd wordt, hoe korter de benodigde bladnatperiode.

In de plant produceert de ziekteverwekker haustoria: kleine organen waarmee hij voedingsstoffen kan opnemen uit de levende plantencellen. De ziekteverwekker groeit door in de bladeren en na enige tijd steken er nieuwe sporedragende structuren uit de huidmondjes. Doordat er aan de onderkant van het blad meer huidmondjes zitten, is hier het meeste schimmelpluis te zien.

Preventie van valse meeldauw

  • Kies voor resistente rassen
  • Pas een ruime teeltwisseling met niet-waardplantgewassen toe
  • Voorkom een vochtig microklimaat. Dit kan door een minder dicht gewas, goede beluchting tijdens de opkweek en een warm en droog kasklimaat
  • Pas hygiënische maatregelen toe. Gebruik schoon uitgangsmateriaal, verwijder gewasresten en voorkom opspatten van water.

Voorkom plantenziekten door te zorgen voor een optimale groei, ontwikkeling en weerbaarheid van het gewas.