Tropische tuin Expeditie Bos in Goes
'We kunnen het goed in balans houden'
De betegelde hal van het Omnium in Goes, met zijn lichte chloorlucht, doet niet vermoeden dat een verdieping hoger, op het dak van het zwembad, een verrassing huist: Expeditie Bos, een weelderige tropische tuin. De warmte uit de kas wordt benut in het zwembad. Bemesting is organisch en gewasbescherming volledig biologisch. “Zonder de producten van Koppert zou dat niet lukken.”
Expeditie bos is 1.500 m2 kas van 18 meter hoog. het biedt onderdak aan Chinese dwergkwartels, gekko’s, schildpadden, gifkikkers en 430 verschillende plantensoorten. Deze planten groeien op slechts 30 tot 90 centimeter grond. Sinds de opening in 2014 is hier een overdadige tropische begroeiing ontstaan, met hoge bomen en klimplanten tot in de nok. “Bijzonder is dat we veel tropische nutsgewassen hebben: koffie, kaneel, veel tropische vruchtbomen, peper, rijst. Met kinderen planten we ananaskoppen en gemberwortels. Dat schiet zó uit. Gember bloeit trouwens ook heel mooi”, vertelt Jan-Kees Karelse. Op zijn shirt staat ‘bosbaas’, officieel is het operationeel manager. Hij is sinds anderhalf jaar verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de tuin, inclusief de flora en fauna.
Signaalplanten
Met zijn educatieve en recreatieve functie is er dagelijks publiek in de tuin. Logisch dus dat voor biologische gewasbescherming is gekozen. Rianne Lek, senior consultant van Koppert Biological Systems: “Het verschil met een productiebedrijf is dat de planten hier blijven staan. Daardoor is het makkelijker om een evenwicht te creëren tussen nuttige en schadelijke organismen. Maar doordat het klimaat niet voor alle planten even gunstig is, blijven schadelijke insecten soms toch de kop op steken. Biologische bestrijders toevoegen blijft daarom nodig.” Voor de typisch tropische plagen werkt Koppert samen met Entocare, die hierin gespecialiseerd is.
“Kennelijk gaat het goed met het ecosysteem, want alles jongt”, glundert Karelse. Hij laat een potplantje zien dat voor de sier in de bar staat. In het hart van de bladeren ligt een gekko-eitje. De roodwangschildpadden hebben net eieren gelegd in het zand bij de klimwand. De populatie dwergkwartels is uitgegroeid tot zo’n vijftig stuks. “Ook Rianne ziet hier vaak de tweede generatie van haar eigen producten, die planten zich ook voort”, vertelt Karelse.
“We kunnen veel in balans houden dankzij de diversiteit, goed opletten en geduld”, vertelt hij. “Voor vrijwel elke ziekte staat hier wel een signaalplant. Tabak is bijvoorbeeld gevoelig voor wittevlieg. Dus als ik daar wittevlieg zie, denk ik: hé, extra zakjes bestellen. En als die er hangen, is het afwachten. Zo’n tuin is een dieseltrein, biologische gewasbescherming heeft tijd nodig om op gang te komen.”
Organische bodembemesting
Bovengronds zet Expeditie Bos roofmijt in zakjes in tegen spint, trips en wittevlieg en onder andere sluipwespen tegen bladluis.
Zeker zo belangrijk zijn de producten die de tuin ondergronds gebruikt. Karelse: “Vanwege de beperkte groeilaag gebruiken we organische bodembemesters, zoals Vidi Funda. We geven elke plant met de hand water, dus kunnen goed per stuk kijken wat nodig is. We zetten Vidi Fortum in om jonge scheuten te bevorderen en een gezonde groei te stimuleren. Vidi Terrum gebruiken we om planten die stress hebben een handje te helpen.” Lek vult aan: “Daar zitten veel makkelijk rechtstreeks opneembare aminozuren in.”
Fortafol, dat zorgt voor beter transport van voedingsstoffen in de plant, ruikt sterk naar eucalyptus. “We horen vaak van bezoekers die de tuin ’s avonds als escaperoom gebruiken dat ze dat aangenaam vinden. Het ruikt of de tuin voor hen is schoongemaakt”, lacht Karelse.
Vakantie
“Zonder Koppert Biological Systems zou het niet lukken om deze tuin zo goed in balans te houden”, zegt Jan-Kees Karelse. “Naast de producten is dat te danken aan het advies. Ik loop geregeld door het gewas te scouten. Elk kevertje dat ik niet ken fotografeer ik en stuur ik naar Rianne. Voor Koppert is maar weinig eng en onbekend. En Rianne reageert altijd prompt. Zelfs als ze op vakantie is.”