Categorie: Artikel
Publicatiedatum: januari 20, 2021

Een uniforme opkomst en minder uitval dankzij Trianum

Onze adviseur:

Frank Druyff Consultant agri
Koen_de_Bruycker-01.jpg

Een uniforme opkomst en minder uitval dankzij Trianum

Koen de Bruycker (links) en Frank Druyff in de biologische pastinaken

Voor akkerbouwer Koen de Bruycker was het duidelijk: Trianum heeft een toegevoegde waarde. Zijn biologische geteelde gewassen spinazie en pastinaak kwamen beter op en staan er vitaler en energieker bij.

Aan het Lisdoddepad in Dronten heeft Koen de Bruycker een bedrijf van ongeveer honderd hectare. Op het grootste deel van dat areaal wordt gangbaar geteeld. Aardappelen, tarwe, wortelen, uien, bieten en tulpen (op een verhuurd perceel) zijn de gewassen. Dertig hectare is in gebruik voor de biologische teelt van witlof, bonen, uien, spinazie, pastinaak en suikermaïs, elk op vijf hectare.

Bodemziekten teruggedrongen

De Bruycker nam de dertig hectare vorig jaar over van een buurman die biologisch teelde. "Zodoende ben ik dus ook biologisch akkerbouwer geworden. Ik wil nu een jaar of vijf bekijken of de biologische teelt beter rendeert dan de gangbare. Met name biologisch zaaigoed is duurder en de hogere kostprijs moet uiteindelijk wel uit hogere marktprijzen terugkomen."

Koen de Bruycker schuwt de vernieuwing niet. Op advies van Koppert-consultant Frank Druyff paste hij dit jaar Trianum toe in de biologische geteelde spinazie en pastinaak. De werkzame schimmel in Trianum, Trichoderma harzianum stam T22, ontwikkelt zich op de exudaten en koloniseert op het wortelgestel van jonge plantjes. Dat maakt pathogene schimmels het leven erg lastig. Bodemziekten als pythium, fusarium en rhizoctonia worden sterk teruggedrongen.

Het product was voor Koen al bekend. In zijn gangbaar geteelde wortelen past hij Trianum al langer toe. Het is een verplichting die de afnemer van zijn wortelen de telers oplegt.

Vitaler en energieker

"De resultaten in spinazie en pastinaak waren goed", zegt Koen. "Vergeleken met wat ik elders heb gezien, was de opkomst veel beter, en egaler ook. Ik zag beduidend minder uitval. Je moet bedenken dat met name pastinaak traag kiemt en moeizamer opkomt dan andere gewassen. Dat zag ik nu helemaal niet. Van pythium in spinazie had ik ook veel minder last. Bovendien staan de behandelde gewassen er beter bij: ze zijn vitaler en energieker."

De opkomst in de biologische spinazie was zelfs zo goed dat het gewas behoorlijk dik en dicht kwam te staan. Koen overweegt daarom om de spinazie volgend jaar iets dunner te zaaien.

Vliegende start

De goede resultaten verbazen Frank Druyff niet. De accountmanager Agri van Koppert legt uit dat biologische zaden geen beschermende chemische coating meekrijgen. "Daardoor slaat Trianum goed aan en is het gunstige effect snel en goed zichtbaar. Het gewas krijgt vaak een vliegende start."

Het verwondert Frank niet dat steeds meer telers in de akkerbouw en de vollegrondsgroenteteelt met Trianum gaan werken. "Dat heeft vooral te maken met de goede resultaten in de teelt van wortelen. Daarover bestaat geen discussie meer, die resultaten zijn alom bekend. De gunstige effecten in wortelen - gangbaar en biologisch - zetten blijkbaar steeds meer telers op het spoor van Trianum."

Koen_de_Bruycker-02.jpg

Een toegevoegde waarde

Koen de Bruycker is tevreden over zijn resultaten met Trianum en gaat volgend jaar door met het product in de biologische spinazie en pastinaken. "Het product heeft zeker een toegevoegde waarde. Ik hoop dat Trianum snel een toelating krijgt in witlof en uien. In die gewassen is de ziektedruk vanuit de bodem groot en kan Trianum goed werk doen." Frank vult aan dat door een prijsverlaging die kortgeleden is ingegaan we zien dat Trianum in nog meer teelten wordt ingezet.

Aanbevolen voor jou

Hulp nodig?