Categorie: Artikel
Publicatiedatum: juni 06, 2023

Biologische gewasbescherming voor de akkerbouw: Europese telers stellen producten Koppert op de proef

Onze adviseur:

Lauren Holtslag Manager Sales

Europese telers stellen producten Koppert op de proef

Al ruim 50 jaar werkt Koppert met en voor telers. We ontwikkelen oplossingen voor landbouwkundige uitdagingen die zowel in het laboratorium als in het veld grondig worden getest. Dit seizoen testen telers in heel Europa onze producten in de buitenteelten. In samenwerking met onze Agri-teams passen zij onze bewezen oplossingen toe en ervaren zij de toegevoegde waarde van biologische gewasbescherming voor de buitenteelt.

De komende maanden zetten telers in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Polen en Spanje Koppert's biologische producten in voor de bestrijding van ziekten en plagen en voor het optimaliseren van de gezondheid en de prestaties van gewassen. “Onze oplossingen zijn veilig en dragen bij aan een duurzamere landbouw", vertelt Felipe Mendonça, Market Development Manager bij Koppert. “Tegelijkertijd verbeteren onze producten de gezondheid, weerbaarheid en opbrengst van gewassen. Om de toegevoegde waarde van biologische gewasbescherming aan te tonen, zetten we over de hele wereld proeven op.”

Eerder organiseerde Koppert proeven voor de buitenteelt in Brazilië, 's werelds grootste producent van agrarische producten. Daar groeit de markt voor biologische gewasbescherming in rap tempo, doordat chemische bestrijdingsmiddelen steeds minder goed werken. In Brazilië was Felipe een van de collega's die telers hierbij begeleidden. Nu breiden hij en zijn collega's de proeven uit naar Europa.

Resultaatgericht

“In voorbereiding op het seizoen staan we in nauw contact met telers in verschillende Europese landen", vertelt Felipe. “Door hun uitdagingen te begrijpen, kunnen we de juiste oplossingen bieden en waarde toevoegen. In samenwerking met telers passen we onze producten toe binnen hun Integrated Pest Management-systeem. We beginnen met een enkele hectare en houden de resultaten bij. Dat draagt bij aan het vertrouwen in onze oplossingen. Bovendien ervaren ze hoe eenvoudig het is om onze producten toe te passen.”

Meerdere voordelen

De deelnemende akkerbouwbedrijven passen dit seizoen verschillende oplossingen toe. Om bodemziekten zoals Pythium en Rhizoctonia spp tegen te gaan, gebruiken zij Trianum-G en Trianum-P. Nuttige nematoden – levende organismen die actief jagen op plagen – worden over gewassen gespoten, waar zij plagen als de fruitmot, uienvlieg en andere larven tegengaan. Om de gezondheid en weerbaarheid van gewassen te verbeteren, worden biostimulanten toegevoegd. De producten worden ingezet binnen een groot aantal buitenteelten. Ook wordt er aandacht besteed aan lokale uitdagingen, zoals meeldauw in druiven, bladluizen in steenvruchten en de Europese maïsboorder in maïs. Felipe: “Telers hebben te maken met verschillende uitdagingen; daarom streven wij ernaar voor iedere uitdaging een gerichte oplossing te kunnen bieden.”

Protocollen

Protocollen spelen een belangrijke rol in de proeven, legt Felipe uit. “We stellen protocollen samen voor iedere productcombinatie. De formulering en gebruiksinstructies in de protocollen worden volledig afgestemd op de kenmerken, machines en systemen van het bedrijf.” Ieder protocol bevat daarnaast een schema voor het vastleggen van de resultaten en het berekenen van het rendement. “Uiteindelijk hebben telers een bedrijf te runnen en moeten zij erop vertrouwen dat onze producten een goede investering zijn.”

Vervolgbezoek

Gedurende en aan het einde van het seizoen gaat het team van Koppert langs bij de telers. “De resultaten zijn belangrijk, maar we zijn ook benieuwd naar hoe telers het proces ervaren. We willen het leven van de teler eenvoudiger en beter maken. Om onze applicatietechnieken te verbeteren en het toepassen van onze producten makkelijker te maken, zijn wij afhankelijk van hun feedback. Daarnaast gebruiken wij de onderzoeksresultaten om onze formuleringen te verbeteren en de werking van onze producten te optimaliseren. We zijn pas tevreden als de telers dat ook zijn.”

Aan het einde van het seizoen zijn de resultaten van de Europese proeven bekend. Die delen we graag met je. In de tussentijd nodigen we je uit voor een bezoek aan ons Outdoor Experience Centre om te ervaren hoe biologische gewasbescherming voor de buitenteelt werkt en wat het oplevert. Plan direct een afspraak.

Aanbevolen voor jou