Categorie: Artikel
Publicatiedatum: maart 30, 2022

Verzeker uw gewas van een goede start met Trianum en Vidi Fortum

Verzeker uw gewas van een goede start met Trianum en Vidi Fortum

Om meteen een open deur in te trappen. Een goede start bij een nieuwe teelt is essentieel voor het uiteindelijke resultaat. Net als bijvoorbeeld bij atletiek, de 100 meter sprint, kan de start het verschil maken tussen winnen en verliezen.

We kunnen ons allemaal nog wel een jaar voor de geest halen waarbij de start van een nieuwe teelt moeizaam verliep vanwege een al vroeg aanwezige infectiedruk. Bij de start van de teelt loop je dan meteen al een achterstand op met alle gevolgen van dien. Het gewas is minder vitaal, daardoor ook kwetsbaarder voor invloeden van plaaginsecten en eventuele ziekten die zij weer over kunnen brengen. Een moeizame start heeft hierdoor direct invloed op vitaliteit van het gewas, productie, opbrengst en daarmee uiteindelijk het bedrijfsresultaat. Stel je voor dat je de omstandigheden kunt creëren waardoor die goede start mogelijk is en je daardoor als ondernemer de rust hebt om de aandacht op andere facetten van de bedrijfsvoering te richten.

Voor uw gewas hebben we Trianum en Vidi Fortum in de toolkit om de ideale omstandigheden voor een goede start te creëren.

Trianum

Trianum is een hybride Trichoderma, opgebouwd uit twee stammen. Een stam is gespecialiseerd in vestiging op en om de wortel, de andere in bestrijding en verdediging tegen bodemschimmels. Omdat beide stammen hun eigen specialisatie hebben, betekent dit dat een stam als het ware niet hoeft te multitasken en zich daardoor volledig kan richten op waar het goed in is.

  • Trianum werkt effectief tegen o.a. Fusarium, Pythium, Sclerotinia en Rhizoctonia.
  • Trianum heeft ook een goede werking bij lage temperaturen, dit is al vanaf 10° C.
  • Trianum bevordert de aanleg van haarwortels, vergroot de weerbaarheid van de plant in zijn geheel en verhoogt het de nutriënten opname van de plant.

Dit alles maakt Trianum een uniek product op de Nederlandse markt.

We adviseren Trianum preventief in te zetten maar mocht er reeds een lichte infectiedruk aanwezig zijn, dan kunnen we nog steeds met Trianum aan de slag. In de video hieronder is goed te zien dat Trianum een reeds aanwezige pathogeen terugdringt en als het ware insluit waardoor het verdere verspreiding voorkomt.

Links: boven Botrytis, onder Botrytis + Trianum
Rechts: boven Fusarium, onder Fusarium + Trianum.

Vidi Fortum

Vidi Fortum is een 100% plantaardig product. Vidi Fortum benadert de samenstelling van wortelexudaten. In periodes met verhoogde vraag naar assimilaten of onder stressvolle omstandigheden kan er sprake zijn van een tekort aan wortelexudaten bij alle gewassen op substraat of in de bodem. Dit tekort leidt tot fysiologische aandoeningen, problemen met opname van nutriënten en een grotere gevoeligheid voor stress en ziekten.

  • Vidi Fortum zorgt voor een significante verbetering van de prestaties en gezondheid van het gewas, doordat het microbiële activiteit en werking in de bodem stimuleert.
  • Specifiek gericht op het opbouwen en op peil houden van een goed samengestelde Rhizosfeer, wat direct leidt tot een betere wortelgroei en nutriëntenopname.

Juist deze werking van Vidi Fortum in de bodem zorgt voor een geweldige symbiose met Trianum. Het creëert de ideale omstandigheden voor Trianum om optimaal tot zijn recht te komen en bevat daarnaast polysachariden (complexe suikers) waarmee Trianum zich kan voeden.

Wij adviseren om zo vroeg mogelijk Trianum toe te passen en daarna met Vidi Fortum te onderhouden. Ook als de teelt al een aantal weken onderweg is, is het een goed moment om met de Trianum en Vidi Fortum combinatie te starten.

U zult hier de rest van de teelt de vruchten van plukken.

Wilt u een advies op maat, neem dan contact op met uw distributeur of Koppert consultant.