Categorie: Persbericht
Publicatiedatum: april 19, 2023

Biologisch fungicide Trianum-P nu geregistreerd voor peren

Biologisch fungicide Trianum-P nu geregistreerd voor peren

Goed nieuws voor perentelers in Nederland en België: het biologische fungicide Trianum-P is in deze twee landen geregistreerd en klaar voor gebruik tegen zwartvruchtrot. Koppert, leider op het gebied van biologische gewasbescherming, kreeg eerder deze maand officieel groen licht van de autoriteiten. Veel perentelers hebben de afgelopen jaren zware verliezen geleden door deze schadelijke schimmel.

Het biofungicide Trianum, dat in Nederland en België voor verschillende buitenteelten is geregistreerd, is nu toegelaten voor gebruik bij peren, specifiek als preventieve behandeling tegen zwartvruchtrot. Deze etiketuitbreiding is verkregen met behulp van de NFO (Nederlandse Fruittelers Organisatie) en Fruit Consult (een onafhankelijk adviesbureau). Snel optreden van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) zorgde ervoor dat dit proces soepel verliep.

Zwartvruchtrot, Stemphylium versicarium, veroorzaakt donkere vlekken op vruchten en bladeren. De infectie vindt gedurende het hele seizoen plaats en wordt vaak enkele weken voor de oogst zichtbaar. De aangetaste peren kunnen niet meer worden verkocht. Zwartvruchtrot overleeft in de winter op dood organisch materiaal op de grond in perenboomgaarden. In het voorjaar begint het zich te ontwikkelen en maakt sporen aan. Deze sporen worden verspreid via de wind en infecteren het gewas. In 2022 verloren verschillende producenten tot 60% van hun oogst. Uit schattingen blijkt dat 10% van de boomgaarden in Nederland en België van tijd tot tijd door Stemphylium versicarium wordt aangetast.

Succesvolle proeven met peren

Proeven met Trianum-P worden sinds 2015 uitgevoerd, maar telers moesten wachten op de officiële registratie van dit product voordat ze het voor peren konden gebruiken: ‘Uit onafhankelijke onderzoeksproeven in zowel Nederland als België is gebleken dat verliezen bij peren tot 50% worden verminderd’, aldus Tim Bos, accountmanager bij Koppert.

Trianum-P is gebaseerd op de Trichoderma harzianum T22-stam. Onderzoek in Italië, waar zwartvruchtrot een groot probleem is, en later in Nederland en België door onder meer Fruit Consult en CAF (Centrale Adviesdienst Fruitteelt) heeft aangetoond dat Trianum-P een deel van de oplossing kan zijn om zwartvruchtrot te bestrijden.

Nederland en België hebben beide een zeeklimaat dat bij uitstek geschikt is voor de teelt van peren. Producenten waren enorm blij met de registratie van een doeltreffende biologische oplossing. ‘We hebben tien perentelers uit verschillende delen van Nederland en België bij onze proeven betrokken en zij waren behoorlijk onder de indruk van het effect van Trianum-P als preventieve en duurzame oplossing’, vertelt Bos.

Zo werkt Trianum-P

Trianum-P wordt in de hele boomgaard op de grond verspoten, zowel op de grasstrook als op de zwartstrook. De sporen kiemen vervolgens en beginnen te groeien en concurreren met de zwartvruchtrot (Stemphylium versicarium) die al op de grond aanwezig is. De antagonistische eigenschappen van Trianum-P verminderen de groei van de bodemschimmel Stemphylium, wat resulteert in een lager aantal infectieuze ascosporen en dus minder besmetting door Stemphylium.

‘Trianum helpt bij de bestrijding van zwartvruchtrot en kan worden gebruikt in het kader van geïntegreerde gewasbescherming’, verzekert Bos. ‘Onze ervaring in België in het afgelopen jaar heeft aangetoond dat het belangrijk is rekening te houden met het moment van toepassing. Trianum heeft een bodemtemperatuur van ten minste 10 graden Celsius nodig en kan het beste worden toegepast op vochtige grond. Bovendien mag het niet rechtstreeks met andere fungiciden worden gemengd wanneer het in een geïntegreerd programma wordt gebruikt.’

Meer informatie