Nuttige nematoden (aaltjes) voor de bestrijding van bonenvlieg

Nuttige nematoden (aaltjes) voor de bestrijding van bonenvlieg

Terwijl plantparasitaire nematoden een veelvoorkomende plaag zijn die planten aantast, spelen entomopathogene nematoden een belangrijke rol in de biologische bestrijding van veel plagen. Maak kennis met Frank Keijzer, de eigenaar van een biologisch akkerbouwbedrijf van 57 hectare. Hij verbouwt een grote verscheidenheid aan gewassen, waaronder uien, wortelen, suikermaïs, pompoenen, bonen, sojabonen en spinazie.

Play

De uitdaging van de bonenvlieg aangaan

Dit jaar stond Frank voor een grote uitdaging door de koude en natte omstandigheden aan het begin van de teeltcyclus. Ideale omstandigheden voor de bonenvlieg. De bonenvlieg (Delia platura) is een veelvoorkomende plaag die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan gewassen zoals uien, radijs en kool.

De bonenvlieg beschadigt gewassen door eieren te leggen in de buurt van de plantbasis. Uitkomende larven graven een tunnel in de grond en voeden zich met wortels, stengels en hypocotylen, waardoor ze minder water en voedingsstoffen opnemen. Dit resulteert in groeiachterstand, verwelking, vergeling, ziektegevoeligheid, zaailingsterfte en verminderde gewaskwaliteit.

Capirel aaltjes voor bonenvlieg

Na het ontdekken van de eerste larven van de bonenvlieg besloot Frank om Capirel te gebruiken. Geïntegreerde plaagbestrijding, inclusief het gebruik van nuttige nematoden zoals Capirel, is de sleutel tot het bestrijden van de bonenvlieg en het minimaliseren van de gewasschade. De nuttige nematoden bleken effectief te zijn, want de larven verdwenen binnen een paar dagen na de behandeling.

Nuttige aaltjes bestrijden de bonenvlieg (Delia platura) door de larven van de vlieg in de grond te infecteren. Wanneer ze worden toegepast op het aangetaste gebied, gaan de nematoden actief op zoek naar de larven van de bonenvlieg. Zodra ze een larve vinden, dringen de nematoden deze binnen via natuurlijke lichaamsopeningen of door de opperhuid te doorboren. Binnenin de larve laten de nematoden symbiotische bacteriën vrij, die zich vermenigvuldigen en septikemie veroorzaken, waardoor de larve uiteindelijk sterft. Deze biologische bestrijdingsmethode helpt de populatie bonenvlieglarven in de bodem te verminderen, voorkomt verdere schade aan gewassen en bevordert duurzame gewasbescherming.

Voordelen van Capirel nematoden

Frank benadrukt de voordelen van het gebruik van nuttige nematoden voor de bestrijding van plagen, waarbij hij benadrukt dat het een kosteneffectieve oplossing is die kostbare herzaai voorkomt en telers de frustratie van herbeplanting bespaart. Hij benadrukt ook het belang van de juiste menging en toepassing, aangezien Capirel levende organismen bevat en moet worden toegepast op vochtige grond en niet in direct zonlicht.

Aanbevolen voor jou