Bladluis is een plaag die in allerlei gewassen voorkomt en in het voorjaar makkelijk de kas in vliegt. Helaas is het geen seizoensplaag meer. In steeds meer gewassen komt bladluis jaarrond voor en moet deze elke paar weken bestreden worden.
In een gewasbeschermingsplan met natuurlijke vijanden, zoals de roofmijten Swirskii en Limonicus tegen trips en witte vlieg, is het prima mogelijk om af en toe met selectieve bladluismiddelen te spuiten. Het lastige is echter dat de bladluis steeds hardnekkiger wordt. In roos komt bijvoorbeeld vaak aardappeltopluis voor. Deze luis heeft als vervelende eigenschap zich snel te laten vallen bij verstoring. Dan ontstaat de situatie dat een luisplek kort na bestrijden al weer besmet is, omdat de luizen van onderuit het gewas weer naar boven geklommen zijn.
Met het krapper wordende middelen pakket wordt de vraag naar natuurlijke vijanden tegen luis groter. Koppert heeft veel verschillende natuurlijke vijanden tegen luizen. De parasieten leggen een eitje in de luis en zijn meer specifiek per luizensoort.
De predatoren eten de luizen helemaal op en hebben minder voorkeur voor welke soort er gegeten wordt. De bestrijdingspuzzel lijkt dan eenvoudig te worden door de juiste parasiet te kiezen en wat predatoren erbij. Er komt natuurlijk wel iets meer bij kijken, maar toch is de basis 'gewoon beginnen'.
Met Aphiscout, een mix van de parasiet Praon en nog een aantal andere natuurlijke vijanden, in combinatie met de galmug Aphidoletes hebben we goede bestrijdingsresultaten in roos. Minder spuiten is minder verstoring voor alle natuurlijke vijanden en is beter voor een algehele biologische balans.