Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: juni 28, 2016

Opletten in roos: rozentrips gesignaleerd

Het lijkt logisch, rozentrips in roos, maar vrijwel altijd is Californische trips de veroorzaker van schade aan de bloemen. Doordat de schade afwijkt van die van Californische trips hebben we een aantal trips verzameld en laten determineren.

Rozentrips, Thrips fuscipennis, is een inheemse trips die we niet zo vaak in de kas tegenkomen. De trips is wat donkerder dan Californische trips. Op de vangplaat kan de rozentrips verward worden met wat in de volksmond zwarte of grastrips wordt genoemd, deze is vaak iets dikker. Rozentrips is even slank als Californische trips. De schade lijkt af te wijken van Californische trips, we zien vlekjes en gaatjes verspreid over de bloemblaadjes en minder typische zuigschade boven aan de knop.

Omdat roofmijten midden in de zomer niet continue in de knoppen aanwezig zijn, maar vaker op het blad, moet een geïntegreerd systeem soms worden ondersteund met integreerbare middelen. De eerste keuze valt vaak op Nocturn en Match. Als deze middelen de tripspopulatie niet voldoende onderdrukken, is een bespuiting met Vertimec een optie. Het is dan erg belangrijk om alleen ter hoogte van de knoppen te spuiten, zodat de roofmijten zo veel mogelijk worden gespaard. Met twee of hooguit drie bespuitingen is deze trips vaak weer onder controle, aanzienlijk makkelijker dan Californische trips.

Auteur: Ellen Klein (sierteeltconsultant) - email eklein@koppert.nl

Aanbevolen voor jou