Nematoden (aaltjes) tegen plagen in de buitenteelt

Nematoden (aaltjes) tegen plagen in de buitenteelt

Plagen bestrijden met nuttige nematoden

Hoewel plantpathogene nematoden een veelvoorkomende bodemplaag zijn die planten aantast, spelen entomopathogene nematoden een belangrijke rol in de biologische bestrijding van vele plagen, en zelfs nog meer bij plagen die moeilijk te bestrijden zijn en waar chemische bestrijdingsmiddelen falen of gewoonweg niet meer beschikbaar zijn.

Deze nuttige nematoden (aaltjes) worden opgelost in water en over het gewas verspoten met behulp van spuit-/irrigatiesystemen die veel in de landbouw worden gebruikt. Maar... u verspuit geen conventioneel chemisch product, maar een oplossing vol leven!

Effectieve bestrijding met nuttige nematoden

Effectieve bestrijding van uien- en bonenvlieg

Bonenvlieg (Delia platura) en uienvlieg (Delia antiqua) zijn veel voorkomende plagen die aanzienlijke schade kunnen veroorzaken aan gewassen zoals uien, bonen en maïs. Proeven en praktijkervaring bevestigen een effectieve bestrijding met nuttige nematoden. Steeds meer telers vertrouwen op onze nuttige oplossingen voor nematoden om hun oogst veilig te stellen en hun opbrengst te verhogen.

Bestrijding van draadwormen in aardappelen met nuttige nematoden

Draadwormen (Agriotes spp ) zijn een groot probleem voor veel aardappeltelers. De meeste effectieve conventionele bodeminsecticiden voor draadwormen zijn al jaren verboden. De nog beschikbare conventionele bestrijdingsmiddelen werken slecht in de bodem.

Nuttige nematoden komen van nature voor in de bodem en hebben het voordeel dat ze zich in het bodemprofiel kunnen verplaatsen om actief op jacht te gaan naar plagen. Proeven en ervaringen in het veld bevestigen positieve resultaten bij de bestrijding van draadwormen door nuttige nematoden te gebruiken als vervanging van conventionele bestrijdingsmiddelen of als aanvulling.

Vijf redenen om nuttige nematoden te gebruiken

  • Snelwerkende biologische oplossing
  • Resistentiebestendig – plaaginsecten kunnen geen resistentie opbouwen
  • Kunnen met standaard spuitapparatuur toegepast worden
  • Compatibel met de meeste bestrijdingsmiddelen
  • Laten geen residu achter

Welke plagen bestrijden met nuttige nematoden (aaltjes)?

Nuttige nematoden kunnen ingezet worden om een breed scala aan plagen te bestrijden in top- en steenfruit zoals appels en perziken, aardappelen en vollegrondsgroenten zoals uien, asperges en bonen. Rupsen van de grijze fruitmot of fruitmot, ritnaalden, wortelvliegen of trips zijn een feestmaal voor onze nematoden.

Download een overzicht van de doelplagen die u in uw specifieke gewas met nuttige nematoden kunt bestrijden:

Onze oplossingen met nuttige nematoden

Play

Hoe werken nematoden?

Na toepassing gaan de nematoden op zoek naar hun prooi, wat ze doen door daadwerkelijk op jacht te gaan en hun prooi in de val te lokken. Als ze eenmaal een gastheer hebben gevonden, dringen ze binnen via zijn natuurlijke lichaamsopeningen. De nematoden geven vervolgens ziekteverwekkers af die ze bij zich dragen. Hierdoor wordt het insect van binnenuit gedood en vloeibaar gemaakt. De nematoden voeden zich met het ontbonden weefsel van het dode insect en planten zich in grote aantallen voort. Het plaaginsect stopt met eten kort nadat het is geïnfecteerd en sterft binnen enkele dagen.

Hoe nematoden toepassen

Nuttige nematoden moeten met water worden toegepast. Zodra het product in water is opgelost, kan de spuitvloeistof worden verspoten met de meeste spuit-/irrigatiesystemen die in de landbouw worden gebruikt: een pneumatische spuit, sproeiboom, etc. De nematoden kunnen ook via een druppelirrigatiesysteem verspreid worden en via een Dosatron Venturi-injectorsysteem worden ingespoten. Aangezien nematoden een biologische en dus levende oplossing zijn, is het belangrijk om de beste omstandigheden te creëren waarin zij effectief zijn.

Gemakkelijk te combineren met andere gewasbeschermingsmiddelen

Nuttige nematoden zijn compatibel met veel insecticiden, fungiciden, herbiciden en zelfs nematiciden, wat betekent dat zij hun doeltreffendheid niet verliezen wanneer ze als aanvulling op chemische middelen worden gebruikt. Raadpleeg onze database met neveneffecten om er zeker van te zijn dat het product dat u wilt gebruiken niet schadelijk is voor onze nematodenproducten. U hoeft alleen maar de naam van de nematodesoort in te vullen en de database laat u meteen zien welke gewasbeschermingsmiddelen schadelijk zijn voor de specifieke nematode.

Ervaringen van klanten

Honderden boeren gingen u al voor en hebben nu een aanzienlijk lagere plaagdruk in hun gewas. Lees/bekijk hier hun succesverhalen.

Veelgestelde vragen

Wilt u meer weten over nuttige nematoden?

De juiste oplossingen

Om onze wereld duurzamer te maken, hebben we manieren van telen nodig die zowel veilig als gezond zijn. Wij geloven dat de antwoorden op deze landbouwuitdagingen in de natuur zelf liggen. Daarom werken we samen met de natuur. En streven naar een gezonde toekomst. Het telen van een veerkrachtig gewas vergt vakkennis en veel ervaring. Duurzaam telen met respect voor onze toekomstige generaties maakt het nog uitdagender.

Koppert zet zich voortdurend in om u te helpen bij het vinden van de juiste oplossingen. Wij zijn een familiebedrijf en wereldmarktleider in het ontwikkelen van duurzame biologische oplossingen tegen ziekten en plagen. We gebruiken natuurlijke vijanden om plagen te bestrijden, hommels voor bestuiving, microbiële stoffen en biostimulanten die zowel boven- als ondergronds gewassen ondersteunen, beschermen en versterken. We zijn in 1967 opgericht door Jan Koppert, een Nederlandse teler met een duidelijke visie; de wereld had een alternatief nodig voor chemische bestrijdingsmiddelen. Hij introduceerde als eerste een natuurlijke vijand om spint in de tuinbouw te bestrijden. Daarmee legde hij de basis voor het huidige Koppert. Nu introduceert de derde generatie van Koppert deze waardevolle kennis en ervaring in de landbouw.

Neem contact op met een van onze experts

Deel uw uitdagingen omtrent plaagbestrijding met ons, zodat we u vandaag nog een oplossing op maat kunnen bieden.