Steeds meer telers van aardbei hebben te maken met oncontroleerbare uitbraken van trips. Door resistenties hebben chemische middelen tegen het plaaginsect geen effect meer, terwijl de omstandigheden in de aardbeiteelt voor natuurlijke vijanden niet altijd ideaal zijn voor een goede populatie-opbouw. Maar de roofmijt Amblydromalus limonicus biedt een nieuw en sterk perspectief.
Bij het IWT-project (IWT-LA-120746), een onderzoek wat gezamenlijk werd uitgeschreven door een aantal proefcentra (PCH, PCFRUIT, INAGRO) en UGent, kwam Limonica (roofmijt Amblydromalus limonicus) goed uit de bus bij het controleren van trips in gematigde en warme omstandigheden.
Limonica is actief in een groot temperatuurbereik, van 13°C tot 30°C. De hoge effectiviteit van Limonica bij hoge plaagdruk is te danken aan zijn grote vraatcapaciteit en reproductievermogen. Omdat hij zich met trips, witte vlieg, spint en stuifmeel voedt en bij toename van de plaag ook zelf snel in aantal toeneemt, weet hij zowel trips als witte vlieg sneller onder controle te houden. Ook eet Limonica, als enige roofmijt de grotere tripslarven (stadia L1 en L2) en alle larvenstadia van de witte vlieg.
Voor meer informatie over de uitkomsten van dit project, zie de aardbei special van Groente&Fruit.
Weten of Limonica iets voor u kan betekenen bij uw teelt? Neem dan contact op met uw adviseur.
Voor de gebruiksaanwijzing klik hier.