Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: december 15, 2015

Limonica: sterk tegen trips en witte vlieg

Limonica is actief in een groot temperatuurbereik, van 13°C tot 30°C. De hoge effectiviteit van Limonica bij hoge plaagdruk is te danken aan zijn grote vraatcapaciteit en reproductievermogen. Omdat hij zich met trips, witte vlieg, spint en stuifmeel voedt en bij toename van de plaag ook zelf snel in aantal toeneemt, weet hij zowel trips als witte vlieg sneller onder controle te houden. Ook eet Limonica, als enige roofmijt de grotere tripslarven (stadia L1 en L2) en alle larvenstadia van de witte vlieg.

Trips
Steeds meer telers van aardbei hebben te maken met oncontroleerbare uitbraken van trips. Door resistenties hebben chemische middelen tegen het plaaginsect geen effect meer, terwijl de omstandigheden in de aardbeiteelt voor natuurlijke vijanden niet altijd ideaal zijn voor een goede populatie-opbouw. Maar de roofmijt Amblydromalus limonicus biedt een nieuw en sterk perspectief.

Bij het IWT-project (IWT-LA-120746), een onderzoek wat gezamenlijk werd uitgeschreven door een aantal proefcentra (PCH, PCFRUIT, INAGRO) en UGent, kwam Limonica (roofmijt Amblydromalus limonicus) goed uit de bus bij het controleren van trips in gematigde en warme omstandigheden.

Lees het volledige artikel.

Witte vlieg
Toeleverancier Mertens in Horst heeft goede ervaringen met de bestrijding van witte vlieg in aardbei, met name in de koudere periodes van het jaar. De vaste bestrijder is Swirski-Mite, maar deze roofmijt wordt minder actief als de temperaturen in het najaar dalen. Witte vlieg kan dan makkelijker uitbreken.

Lees hier het volledige artikel.

Aanbevolen voor jou