Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: maart 22, 2016

"Tripol hommels hebben een constante, hoge kwaliteit"

Als het seizoen naar het eind loopt, wil teeltmanager Pascal Eijking van Schrijnwerkers Blueberries wel eens een kast Tripol openmaken. "Dan zie ik dat de hommels het erg goed hebben gedaan", zegt hij, "de kast zit vol met broed. Ze zijn productiever dan andere bestuivers en de kwaliteit van de volken is constant goed. Wij zien het terug aan dikkere en grotere vruchten."

Bij Schrijnwerkers Blueberries is Pascal Eijking verantwoordelijk voor de teelt. Het bedrijf in het Limburgse Grubbenvorst is een bekende naam in de wereld van de blauwe bessen. Met een areaal van 24 hectare is het bedrijf, eigendom van Leon en Anja Schrijnwerkers, een grote producent. De onderneming kweekt daarnaast jonge planten op voor collega-producenten; dit is ondergebracht in de plantenkwekerij Schrijnwerkers Plants. Tot slot is Schrijnwerkers Blueberries partner in de Duitse producent Blueberry Giant, in Weeze, net over de grens. Pascal Eijking kwam in 2011 in dienst bij Schrijnwerkers en kreeg er de leiding over de teelt. Sindsdien werkt hij nauw samen met Rik Lenssen, adviseur bij leverancier Mertens, die het bedrijf al begeleidde.

Intensieve bestuiving nodig
Schrijnwerkers Blueberries teelt twaalf verschillende variëteiten blauwe bes. Met vroege, middenvroege en late rassen is de onderneming voortdurend in de markt met een product van topkwaliteit. Elk ras heeft zijn eigen periode waarin het moet worden bestoven. Zodoende is gedurende een periode van 4 tot 7 weken een intensieve bestuiving gewenst. "Als de bloemen gaan bloeien, moet een ras binnen drie dagen volledig zijn bestoven. Om dat voor elkaar te krijgen, gebruiken we hommels, honingbijen en metselbijen. Samen zorgen ze ervoor dat elk ras en elk perceel goed worden bestoven."

De meerwaarde van Tripol
De Tripols van Koppert Biological Systems hebben op het bedrijf een duidelijke meerwaarde, aldus Pascal. "Bij droog weer is het gewas minder aantrekkelijk voor de honingbijen. Dan heb ik veel meer nut van de hommels. Ook bij slecht weer zijn hommels van Koppert actiever dan de honingbijen. Ook dan zorgen zij ervoor dat het werk toch wordt gedaan."
Aan de metselbijen heeft de teeltmanager veel werk. Tripol is wat dit betreft makkelijker, vertelt hij. "Wij gebruiken drie tot vier nestkasten per hectare. Ik zet ze neer, na een paar uur trek ik de schuif open, en daarna heb ik er geen omkijken meer naar. Ik kan erop vertrouwen dat de bestuiving goed zal verlopen. Dat blijkt altijd zo te zijn."

Populair product
De goede bestuivingsresultaten komen terug in grotere en dikkere bessen, aldus Pascal. Dat is wat Schrijnwerkers Blueberries nodig heeft. Blauwe bessen zijn populair; omdat zij veel antioxidanten bevatten pakken consumenten het product steeds vaker mee. Schrijnwerkers levert de bessen, uitsluitend voor de verse consumptie, aan retailers in heel Europa, met een nadruk op Engeland, Duitsland en Scandinavië.
Toeleverancier Mertens levert de Tripol nestkasten, maar ook vijf producten uit de NatuGro-lijn van Koppert. Pascal Eijking: "Wij willen het beste uit de plant halen: veel kilogrammen, mooie vruchten, een goede smaak. Met NatuGro lukt dat. Wij zien dat de productie sneller omhoog gaat. Naarmate een gewas ouder wordt, daalt de productie; met NatuGro krikken wij die productie weer op. Een aanplant komt ook eerder op de top van zijn productie: niet na zes of zeven jaar, maar al na vier of vijf jaar."

Meest productieve hommels
Pascal Eijking is niet verbaasd over de goede resultaten die hij met de Tripol hommels boekt. Aan het eind van een seizoen maakt hij soms een nestkast open. "Dan zie je dat de hele kast vol zit met broed en blijkt dat de hommels hard hebben gewerkt. Het zijn de meest productieve hommels."
Hij besluit: "Koppert en Mertens claimen dat Tripol het beste product is dat op de markt verkrijgbaar is. Ik wilde wel eens onderzoeken of het echt zo is. Daarom heb ik ooit ook hommels van een andere fabrikant gekocht. Daar ben ik van teruggekomen. Het bestuivingsresultaat was minder goed, en de kwaliteit van de nestkasten was matig, er zat ook ongedierte in. Tripol heeft een constante en hoge kwaliteit. Daar hebben wij veel plezier van."

Aanbevolen voor jou