Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: november 12, 2015

Limonica pakt witte vlieg in aardbei aan

Toeleverancier Mertens in Horst heeft goede ervaringen met de bestrijding van witte vlieg in aardbei, met name in de koudere periodes van het jaar. De vaste bestrijder is Swirski-Mite, maar deze roofmijt wordt minder actief als de temperaturen in het najaar dalen. Witte vlieg kan dan makkelijker uitbreken.

Teeltbegeleider Jan Janssen van Mertens: "Wij hebben daarom experimenten gedaan met Limonica, de roofmijt Amblydromalus limonicus. Hij werd drie maal ingezet in aardbei, één maal in een hoopje per twee strekkende meter, twee maal elders in de gewassen."
De resultaten waren sterk. De eiafzet van Limonica is goed en de reproductie blijkt snel te verlopen, waardoor zich een krachtige populatie vestigt. Jan Janssen: "De roofmijt is heel goed in het gewas terug te vinden en zoals mocht worden verwacht is hij in het najaar actiever dan Swirski-Mite. Ook heeft hij een nevenwerking op eieren van spint en op volwassen spinten. Voor een maximaal bestrijdend effect is het verstandig wat minder te zwavelen, omdat zwavel bestrijders afremt." Dertien klanten van Mertens bestrijden nu witte vlieg met Limonica.

Voor wie trips in aardbei met Limonica wil bestrijden, is het zaak voor de bestrijding van witte vlieg ook Rollertraps en Horiver vangplaten in te zetten om het tripsbestrijdende effect van Limonica op peil te houden.

Aanbevolen voor jou