Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: juni 30, 2015

Aardbei: wees alert op spint en trips

Aardbeitelers moeten alert zijn op spint en trips. Voor de bestrijding van deze plaaginsecten heeft Koppert een compleet gamma natuurlijke vijanden beschikbaar.

Aardbeitelers in België kunnen hun jonge planten een extra bescherming en een boost geven door Trianum toe te passen. Het verhoogt de algehele weerbaarheid van de planten in de opkweek en het versterkt het gewas.

Tripsbestrijding

 • Horiver vangplaten
  Deze hebben een dubbele functie. U kunt ze gebruiken om plaaginsecten te signaleren, maar zij hebben ook een bestrijdende werking. In het gewas aardbei zijn onze vangplaten onmisbaar bij de bestrijding van onder meer trips en witte vlieg. Gebruik minimaal één kleine plaat per 10 m². U kunt hier enorme aantallen trips mee wegvangen.
 • Thripex
  De roofmijt Neoseiulus cucumeris bestrijdt meerdere tripssoorten en eet de uitkomende eieren en het eerste larvale stadium van trips. Telers gebruiken hem als basis in voor- en najaarsteelten. Thripex is verkrijgbaar in flessen en zakjes en bestrijdt ook de schadelijke
  aardbeimijt.
 • Swirski-Mite
  Dit is de roofmijt Amblyseius swirskii. Hij bestrijdt trips (in larvenstadium 1) en witte vlieg. Swirski-Mite vestigt zich snel en bouwt een gezonde populatie op bij een toenemende plaagdruk. Verkrijgbaar in flessen en zakjes.
 • Limonica
  De roofmijt Amblydromalus limonicus is zeer effectief bij een hoge plaagdruk van trips (en witte vlieg), omdat hij als enige roofmijt ook de grotere tripslarven (de fasen L1 en L2) eet. Bovendien is hij actief bij temperaturen van 13°C tot 30°! Zelfs bij 13°C is er nog eileg en is hij dus effectief.
 • Thripor-L
  De roofwants Orius laevigatus is voornamelijk te vinden in de bloemen van de planten. Hij bestrijdt verschillende tripssoorten, zowel larven als adulten.

Spintbestrijding

 • Spical
  Dit is de roofmijt Neoseiulus californicus. Hij voedt zich met verschillende soorten spint en is zeer effectief. Spical is verkrijgbaar in flessen en zakjes. De zakjes hebben een zogenoemde ‘slow release’ werking: de roofmijten komen gedurende een langere periode (tot zes weken) geleidelijk in het gewas. Als Spical wordt geïntroduceerd voordat de plaag aanwezig is, zijn er
  bestrijders in het gewas zodra deze nodig zijn.
 • Spidex
  De roofmijt Phytoseiulus persimilis, is een agressieve bestrijder van kasspint. Telers kunnen hem curatief inzetten bij haarden. Zet hem op de eerste haarden plaatselijk in. Als het al om meerdere haarden gaat, is het raadzaam om de roofmijt volvelds te gebruiken.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze distributeurs.

Aanbevolen voor jou