Echinothrips americanus

Echinothrips americanus

Algemeen

Echinothrips americanus vormt steeds vaker een probleem bij bedekte teelten. Deze tripssoort heeft zich de afgelopen dertig jaar verspreid naar vele landen. De tripssoort heeft zich met name kunnen verspreiden via de handel in siergewassen.

Echinothrips americanus heeft een brede waardplantenreeks. Naast vele sierplanten tast hij ook paprika, komkommer en aubergine aan. Hij leeft uitsluitend op bladeren en is vaak te vinden op onkruid in kassen.

Play video

Levenscyclus en uiterlijk van Echinothrips americanus

Echinothrips americanus doorloopt 6 ontwikkelingsstadia: ei, 2 larvenstadia, voorpop, pop en ten slotte het volwassen insect.

Bij Echinothrips americanus vindt de gehele ontwikkeling, inclusief de verpopping, plaats op de bladeren van de plant. Eieren worden in het bladweefsel afgezet, terwijl andere stadia aan de boven- en onderzijde van het blad te vinden zijn. De verpopping vindt niet in de grond plaats, maar op het blad. De (voor)poppen zitten stil op het bladweefsel. De adulten zijn aan zowel de boven- als de onderkant van de bladeren te vinden.

Deze tripssoort is relatief groot. Zowel het mannetje als het vrouwtje is donkerbruin tot zwart gekleurd met oranje pigmenten tussen de segmenten. De vleugels zijn donker gekleurd, maar hebben een witte basis. Met deze kleuren onderscheidt de soort zich van de meeste andere tripssoorten die vaak voorkomen in kassen.

Schadebeelden

Een trips veroorzaakt schade aan de plant door cellen van het oppervlakteweefsel aan te prikken en leeg te zuigen. Het weefsel rondom deze voedingsplaatsen sterft vervolgens af. Hierdoor ontstaan zilvergrijze vlekken op de bladeren, en de zwarte puntjes van de uitwerpselen zijn een aanwijzing voor de aanwezigheid van trips in het gewas. De groeikracht van de plant vermindert door verlies van bladgroen. Bij een ernstige aantasting kunnen de bladeren verdrogen.

Echinothrips americanus bevindt zich vaak laag in het gewas. In paprika is de schade waarneembaar door een verkleuring van de oudere bladeren onder in de plant.

Bestrijding van Echinothrips americanus

Koppert biedt diverse oplossingen voor de biologische bestrijding van Echinothrips americanus.

Neem contact met ons op

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Wilt u meer weten over ons bedrijf en onze producten? Neem contact op met een van onze experts.
Onze producten en oplossingen zijn bedoeld voor professioneel gebruik in de tuinbouw.

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en teeltgerichte adviezen rechtstreeks in uw mailbox

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Naar boven