Categorie: Kolom
Publicatiedatum: april 12, 2018

De ene trips is de andere niet

Onze adviseur:

Marjolein van der Knaap-Stolk Consultant sierteelt
Western Flower Thrips Frankliniella occidentalis on a leaf Western Flower Thrips Frankliniella occidentalis on a leaf

Sierteeltgewassen worden al jaren geplaagd door de aanwezigheid van Californische trips. De laatste tijd krijgen we ook steeds meer te maken met andere tripssoorten. Veelal krijg je dan als consultant van telers te horen: ‘een zwarte trips’. Maar daar zijn er nou juist zo veel verschillende soorten van. Er is in elk geval bij telers veel verwarring over de naamgeving van de trips. Echinotrips wordt vaak genoemd maar ook Thrips setosus is een bekende.

Wat bij elke plaagaantasting van belang is om een geslaagde bestrijding uit te kunnen voeren, is kennis over de leefwijze van het plaaginsect. Dat geldt zeker ook voor trips. Bepaalde soorten komen in eerste instantie heel pleksgewijs voor, andere verspreiden razendsnel. Sommige soorten gaan in diapauze en vliegen je bij de eerste zonnestralen in het voorjaar massaal om de oren. Trips kan verpoppen zowel in de grond maar ook in het gewas. De ene trips is een echte bloembezoeker en anderen komen vooral laag in het gewas voor.

De enige echt betrouwbare wijze om de tripssoort op naam te brengen is om een determinatie onder de microscoop uit te laten voeren. Bij Koppert hebben we de luxe dat wij deskundigen hebben die dat voor ons kunnen doen. Hiermee kunnen wij telers van betrouwbaar advies voorzien. Dit geeft ons in elk geval een 1-0 voorsprong in de bestrijding van trips. Want de ene trips is de andere niet en je moet weten waar je mee te maken hebt!

Aanbevolen voor jou

Hulp nodig?