Categorie: Artikel
Publicatiedatum: april 04, 2018

Wijnen Square Crops gaat zeker verder met Ulti-Mite Swirski

Roel Hanssen van Mertens (links) en Nick Peeters van Wijnen Square Crops inspecteren het gewas. Met Ulti-Mite Swirski is een nog betere bestrijding van trips mogelijk.

In 2017 bracht Koppert Ulti-Mite Swirski op de markt. Het product is de combinatie van de bekende en zeer succesvolle roofmijt Amblyseius swirskii en een volledig nieuwe verpakking. Die maakt het mogelijk dat de populatie roofmijten beter op gang komt en de bestrijders trips met nog meer eff ect aanpakken. Wijnen Square Crops heeft goede ervaringen met Ulti-Mite Swirski.

Wijnen Square Crops is het bedrijf van de broers Twan en Pieter Wijnen. Zij produceren op twee vestigingen komkommers en paprika's. De vestiging in Egchel (komkommer) is 18,3 hectare groot, die in rubbenvorst (paprika) telt 33 hectare. Met de aanplant van de nieuwe zomerteelt komkommers in 2017 stapte Wijnen Square Crops over op Ulti-Mite Swirski, op een oppervlakte van 9 hectare. Teeltmanager Marcel Verdellen legt uit: "In het verleden hebben we serieuze pro blemen met trips gehad. Daarom waren wij zeer geïnteresseerd in het nieuwe product. Als dat de trips beter zou bestrijden, zouden we een flinke stap vooruit maken."

Constant sterke bezetting

Het nieuwe zakje is langer geworden. Daardoor kan de roofmijt de beste condities opzoeken. Dat versterkt de ontwikkeling van zijn populatie, met als resultaat een betere bestrijding.

De verwachtingen kwamen uit. Amblyseius swirskii kwam over een langere tijd vrij uit het nieuwe zakje. Dat zorgde voor een constant sterke bezetting van de roofmijt in het gewas. "Zijn populatie blijft zich aanvullen en versterken", aldus Marcel Verdellen. "Het afgelopen jaar bleef de bezetting van roofmijten beter op orde, daardoor hebben wij de trips echt beter onder controle kunnen houden. Dat kun je met recht vooruitgang noemen." "De bedekking van de roofmijt in het gewas en op de planten was goed in orde", constateert consultant Roel Hanssen van leverancier Mertens. "Ook met de aantallen roofmijten die we hebben geteld, was niets mis." Amblyseius swirski pakt ook witte vlieg mee en dat eff ect werd ook gezien in Egchel.

Ulti-Mite Swirski: de sterke punten

Ulti-Mite Swirski is de roofmijt Amblyseius swirskii, maar verpakt in een nieuw ontwikkeld bestendig is tegen droogte en vocht. Daardoor is het minder kwetsbaar voor het klimaat in de kas of de tunnel en blijft het zakje de ideale omgeving van waaruit Amblyseius swirskii zijn populatie kan opbouwen. Ook is het nieuwe zakje honderd procent industrieel composteerbaar. Daarnaast heeft Koppert het ophanghaakje verstevigd waardoor dit langer meegaat en geen problemen kan opleveren. En heel belangrijk: het zakje is nu langer. Daardoor kan de roofmijt de beste condities in het zakje opzoeken en komt zijn populatieontwikkeling nog beter op gang. Zo kan hij trips nog eff ectiever bestrijden.

Op de Fruit Logistica 2018 was Ulti-Mite Swirski genomineerd voor de Innovation Award.