Categorie: Artikel
Publicatiedatum: december 14, 2022

Hoe komen we met roofmijten de winter door?

Onze adviseur:

Gerard Buitelaar Consultant sierteelt

Hoe komen we met roofmijten de winter door?

Door de huidige energieprijzen zullen sommige telers deze winter minder stoken en/of belichten. Dit kan invloed hebben op de biologische bestrijders, die effectief zijn afhankelijk van de temperatuur. We krijgen veel vragen over hoe effectief roofmijten bij lagere temperaturen zijn. Wat zijn de mogelijkheden om toch goed met roofmijten de winter door te komen?

Amblyseius_limonicus-1.jpg

Limonica effectief bij lagere temperaturen

Uit onderzoek is gebleken dat Limonica het beste presteert bij lagere temperaturen. Limonica is voornamelijk actief tegen trips en witte vlieg. Al vanaf van 5°C kan Limonica overleven. De vraatcapaciteit is natuurlijk wel afhankelijk van de temperatuur. De roofmijten worden koel geleverd bij een temperatuur van 10-12°C en zijn dan nog net niet actief genoeg om te bestrijden. Ze worden actiever bij opwarming. Dit komt omdat de roofmijten koudbloedig zijn.

In de winter kan de temperatuur in de kas ’s ochtends wegzakken naar 10°C, maar onder invloed van de zon weer oplopen naar 18-20°C. Een etmaaltemperatuur kan dan uitkomen op bijvoorbeeld 14°C. Dat betekent dat de roofmijten ’s ochtends niet actief zijn maar in de loop van de dag actiever worden. Gedurende deze periode hebben de roofmijten ook voedsel nodig om te overleven en te vermeerderen. Daarom is het belangrijk om ze extra bij te voeren.

Bijvoeren zorgt voor meer roofmijten

Afgelopen jaar hebben we proeven gedaan met het bijvoeren van Nutari (Carpoglyphus voermijten) samen met Artefeed (Artemia). Die laatste zijn gesteriliseerde pekelkreeftcysten, die lang in het gewas als voedselbron kunnen dienen.

In chrysant hebben we gezien dat Artefeed niet van het gewas wordt geregend. Het komt dan juist aan de onderkant van het blad en ook in de bladoksels en groeipunten. Dit is de plek waar de roofmijten zich ook bevinden.

De combinatie van Nutari en Artefeed gaf 50% meer roofmijten in het gewas. In dit onderzoek werd zes weken achter elkaar Nutari met en zonder Artefeed verblazen. Per week zag je het aantal roofmijten in het gewas stijgen.

Ons advies is om juist in deze periode te blijven bijvoeren met Nutari en Artefeed om zo de roofmijten actief te houden in het gewas. Half januari 2023 introduceren wij een nieuw bijvoerproduct met zowel Carpoglyphus voermijten en Artemia cysten.

In teelten waar geen residu op het blad mag achterblijven, zoals potplanten, kan Artefeed ook los verblazen worden met de Mini-Airbug.

Aanbevolen voor jou