Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: mei 13, 2015

Mei en juni - optimale periode voor biologische bestrijding bladluis in openbaar groen

Bladluizen kunnen veel overlast geven door de honingdauw die ze produceren. Auto's, fietsen, monumenten en straatmeubilair komen 'onder de plak' te zitten. Daarnaast is de honingdauw een voedingsbodem voor de roetdauwschimmel. Een effectieve en biologische oplossing is het inzetten de larven van het lieveheersbeestje Adalia bipunctata (productnaam Aphidalia).

De larven worden geleverd in ongebleekte linnen zakjes, welke na het openen eenvoudig en zonder extra handelingen in de boom worden gehangen door middel van een nietje, spijker of punaise. De zakjes zijn volledig biologisch afbreekbaar en ook zullen kauwen en duiven deze zakjes met rust laten.

Het grote voordeel van de larven is dat deze veel vraatzuchtiger zijn dan de adulten (volwassen kevers) en niet weg kunnen vliegen bij vermindering van het voedselaanbod.

De larven worden gekoeld geleverd. Na aankomst zijn de larven nog enkele dagen in de gekoelde verpakkingen te bewaren. Dit geeft ruimte om de logistiek strak te kunnen plannen en de larven efficiënt te kunnen verwerken.

De inzet van Adalia larven kan het beste vroeg in het seizoen gebeuren, nog voor er overlast is van honing- of roetdauw. Door een vroege inzet is de populatie van de luizen beter beheersbaar en valt de overlast in de rest van het seizoen mee.