Categorie: Artikel
Publicatiedatum: november 30, 2018

Vernieuwd Terranem is een schot in de roos

Zeer tevreden. Kort, krachtig en positief is het oordeel van Bert Hoiting over Terranem, waarvan Koppert recent de formulering vernieuwde en verbeterde.

Hoiting is directeur/eigenaar van Flevo Green Support. De onderneming verzorgt onder meer het onderhoud van sportvelden en golfbanen. Al lange tijd gebruikt hij aaltjes om engerlingen en emelten te bestrijden. Voorheen waren dat geen producten van Koppert, totdat Hoiting in contact kwam met Peter Bartels. Hij is bij Mertens account manager groen, sport en recreatie en wees Hoiting op het vernieuwde Terranem, die vervolgens overstapte. 'Wij werken al jaren biologisch", vertelt Bert Hoiting, "zowel als het gaat om de bemesting als om de bestrijding van plaaginsecten. Nu zie ik overal in de sector waarin ik werk dat de behoefte aan biologische oplossingen toeneemt en klanten de chemie niet meer willen. Er is echt sprake van een omslag."

Probleemloos werken
De biologische producten moeten dan wel goed werken. Juist dat was nogal eens een probleem voor Flevo Green Support. Maar bij het vernieuwde Terranem zit het met de effectiviteit wel snor, aldus Hoiting. "De oplosbaarheid van de aaltjes is bij Terranem zeer goed, het dragermateriaal lost prima op in water. Daardoor heb ik geen last van bezinksels of van verstoppingen. Daarnaast beschrijft Koppert op de verpakking de juiste wijze van toepassen. En tot slot is de houdbaarheid van Terranem veel beter dan die van de producten die ik voorheen gebruikte." De probleemloze manier waarmee Hoiting Terranem kan gebruiken, is voor hem belangrijk. Want moeizaam werken is op een gazonnetje van duizend vierkante meter nog wel te doen. Maar als het gaat om de vele tientallen voetbalvelden en golfbanen van tientallen hectares die Flevo Green Support onderhoudt, wordt het anders. Juist daarom zijn de verbeterde formulering en het gebruiksgemak van Terranem voor Hoiting zo belangrijk.

Een topconditie
Gemak haalt hij ook uit de nematodeninjector, een apparaat dat in de driepuntshefinrichting van een tractor hangt en dat de aaltjes injecteert. Hoiting: "Eerst zorgen we ervoor dat de grond voldoende vochtig is, een vereiste voor een goede effectiviteit. Daarna snijdt de injector een smalle snit in het gras of gazon, waarin we de aaltjes injecteren, en dat zonder gebruik te maken van druk, want dat zou de aaltjes beschadigen. Met een wals duwt de bio-injector de snit weer dicht, zodat de aaltjes niet uitdrogen. Tot slot houden we de grond voldoende vochtig door te beregenen. Zo hou ik voor mijn klanten hun gras of gazon in een topconditie." Hoiting is blij met Mertens als leverancier en Koppert als fabrikant. "Het zijn allebei bedrijven die heel secuur en klantgericht werken en Peter Bartels van Mertens komt steeds met de juiste adviezen."

De nieuwe formulering: meer effectiviteit
De vernieuwing van Terranem, Capsanem, Larvanem en Entonem schuilt in drie zaken. Allereerst is het dragermateriaal vervangen. Het oude materiaal had als nadeel dat een bespuiting een wit residu op het gewas achterliet. Met name in de sierteelt was dat ongewenst. Met dat bezwaar heeft Koppert nu afgerekend. In het nieuwe dragermateriaal (dat Koppert speciaal voor de verpakking van aaltjes laat produceren) blijven de aaltjes bovendien beter in conditie. Daardoor gaan ze met meer energie aan het werk. Dat komt hun effectiviteit natuurlijk ten goede. De nieuwe formulering zorgt ook nog voor een langere houdbaarheid, die per soort nematode kan verschillen.

Hulp nodig?