Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: mei 13, 2015

Betere gewasgroei met toepassing van Trianum in wortelen

In de teelt van wortelen is het zaak om nu Trianum te gaan gebruiken. Het middel biedt een barrière tegen plagen uit de bodem. Met een sterk wortelgestel groeit het gewas beter en dat vertaalt zich door in opbrengst en kwaliteit.Het is van belang Trianum met de juiste techniek en bij de juiste bodemtemperaturen toe te passen. Het actieve bestandsdeel van Trianum kan goed actief worden bij bodemtemperaturen vanaf ca. 11-12 °C.


Toepassingstechniek
Trianum dient zo dicht mogelijk bij of op het zaad te liggen voor een optimale werking. Breng Trianum-G machinaal met behulp van een granulaatstrooier aan in de zaaivoor tijdens het zaaien. Zo komen de eerste worteltjes direct in contact met de sporen van de Trichoderma schimmel (Trianum).

Een optimale werking van Trianum is voor 50% afhankelijk van de juiste afstelling van de toedieningsapparatuur. Hieronder een overzicht met aandachtspunten om ervoor te zorgen dat het granulaat direct en gelijkmatig op het zaaizaad valt:

  • Voorkom dat het uitstroompijpje van de granulaatstrooier te dicht bij de vacuümtrommel van het zaai-element zit. De aanzuigende werking kan in sommige gevallen de verdeling van de Trianum granulaatdeeltjes nadelig beïnvloeden. Daarnaast kunnen de fijne granulaire Trianumdeeltjes mogelijk aankleven aan het zaaielement/zaaischijf van de machine. Dit is onwenselijk, maar kan voorkomen worden als de uitstroompijpjes niet te dicht bij het zaai-element bevestigd zijn.
  • Controleer de afstelling en afgifte van de granulaatstrooier d.m.v. een afdraaiproef.
  • Houd rekening met het feit dat afgifte en feitelijke dosering afhankelijk is van de rijsnelheid tijdens het zaaien (systeemafhankelijk).
  • Houd de hoogte van het uitstroompijpje boven de zaaiveur zo laag mogelijk om windgevoeligheid van het strooibeeld tot een minimum te beperken.
  • Plaats de uitstroompijpjes zo recht (verticaal) mogelijk midden boven de zaaiveur. Een scheef staand pijpje verstoort een gelijkmatige verdeling.

Voor een overzicht van de resultaten in diverse praktijkproeven en een visuele toelichting m.b.t. de juiste toepassingstechniek klik hier.

Aanbevolen voor jou