Optimale plaatsing van hommelkasten

Juiste plaatsing van hommelkasten

De juiste plaatsing van hommelkasten kan de bestuivingsefficiëntie van hommels aanzienlijk verbeteren. De volgende stappen kunnen worden genomen om de productiviteit van hommels te verhogen:

  • Voor een succesvolle communicatie tussen hommels en mensen is het cruciaal om de nestkasten op zichtbare locaties te plaatsen, zodat ze voor beide partijen gemakkelijk te herkennen en te bereiken zijn.
  • Voor optimale zichtbaarheid wordt aanbevolen om de kolonies in de buurt van paden te plaatsen, bij voorkeur binnen een afstand van 2 meter.
  • Tijdens de winter moet er voldoende licht bij de kolonies komen, terwijl direct zonlicht tijdens warmere periodes vermeden moet worden. Hommels hebben echter zonlicht nodig om effectieve bestuivers te zijn.
  • Daarnaast is het essentieel om de luchtvochtigheid rond de nestkasten onder de 80% te houden.

Plaatsing van bijenkasten voor verschillende seizoenen

Verhoogde lichtomstandigheden (lente, zomer)

Tijdens deze seizoenen is het aan te raden om de nestkasten op een hoogte van 20 - 60 cm boven de grond aan de zuidkant van het pad te plaatsen. Deze locatie zorgt ervoor dat de nestkasten de hele dag door voldoende schaduw krijgen. Als er onvoldoende schaduw is, moeten er extra maatregelen worden genomen, vooral in de herfst wanneer het Wireless Beehome System gesloten is. Bescherm uw hommels tegen hitte in tijden van hoge temperaturen.

Weinig licht (winter)

Kies in de winter een plek waar de nestkasten vroeg zonlicht ontvangen, meestal aan de noordkant. Indien nodig kunnen de nestkasten hoger in het gewas worden geplaatst, op een minimale hoogte van 1,4 meter boven de grond, vooral in gebieden met een dicht gewas. Op de donkerste dagen van de winter kun je overwegen om de nestkasten boven het gewas bij het kasdak te plaatsen. Hierdoor krijgen de hommels maximaal daglicht en kunnen ze zich beter oriënteren. Om oververhitting te voorkomen, zorg je ervoor dat de nestkasten niet te dicht bij warmteproducerende lampen staan. Bescherm de hommels 's middags tegen direct zonlicht door schermen boven de nestkasten te plaatsen. Bescherm de hommels in tijden van lage temperaturen tegen de kou.

Aanbevolen aantal hommelkasten

Voor optimale prestaties is het beter om niet meer dan twee nestkasten bij elkaar te plaatsen. Als je de nestkasten verticaal plaatst (niet aanbevolen), zorg er dan voor dat de uitgangen van de nestkasten in verschillende richtingen staan, weg van het gewas. Bij horizontale plaatsing kunnen de ingangen in dezelfde richting staan, maar weg van het gewas, met maximaal twee hommelasten bij elkaar.

Bescherming van de hommelkast

Om de efficiëntie van de bijenkasten te behouden, is het van cruciaal belang om de kasten te beschermen tegen slechte weersomstandigheden, zoals condensatie en regenwater. Regelmatig onderhoud en controle van de bijenkasten wordt aanbevolen om het welzijn van de hommelkolonie te garanderen en mogelijke risico's te voorkomen.