Categorie: Artikel
Publicatiedatum: juli 21, 2021

Bestuiving van pompoenen door hommels

Onze adviseur:

WhatsApp_Image_2021-07-20_at_18.01.33.jpeg

Bestuiving van pompoenen door hommels

Pompoenteler Dennis de Weerd en Gerard de Pee (Agrifirm)

In de Flevopolder beginnen de percelen met pompoenen te bloeien. Daarom is dit het moment om te starten met het plaatsen van hommels in het gewas. Vandaag, 20 juli, zijn Gerard de Pee van Agrifirm en Frank Druyff van Koppert samen aan de slag gegaan om bij diverse telers in Flevoland de Natupol Boosters neer te zetten. Natupol Booster is een grote hommelkolonie in een speciale nestkast die ontwikkeld is voor buitengewassen. Extra ventilatie zorgt ervoor dat de kolonie minder last heeft van condensatie of extreme hitte. Na het uitzetten beginnen de werksters direct met het bestuiven van het gewas.

Frank Druyff: “Om een optimale bestuiving te krijgen zijn twee hommelboxen per hectare nodig. Deze moeten dan verspreid over het perceel staan. Omdat het gewas nu nog laag is zorgen we ook altijd dat de hommelboxen niet in de volle zon staan. Door de nestkast in een krat te zetten schermen we ze af van de zon anders zou de hommelkolonie oververhit kunnen raken waardoor ze minder effectief zijn.”

Uniformiteit en bewaarbaarheid

Koppert is al meerdere jaren aan het testen met hommelkolonies in pompoenen. Steeds meer pompoentelers raken enthousiast over de resultaten die behaald worden met hommels. De kwaliteit van de pompoenen is uniformer en ook qua bewaarbaarheid heeft de inzet van Natupol Booster een duidelijke toegevoegde waarde. In regio’s waar relatief weinig natuurlijke bestuivers voorkomen zijn deze voordelen extra groot.

WhatsApp_Image_2021-07-20_at_18.01.31.jpeg

Aanbevolen voor jou

Hulp nodig?