Categorie: Artikel
Publicatiedatum: september 27, 2018

Best practices bestuiving onder assimilatiebelichting

Nu de dagen korter worden en de temperaturen dalen, moeten telers op de hogere breedtegraden van het noordelijk halfrond speciale aandacht besteden aan hun assimilatiebelichting. Het is hoog tijd om eens te kijken naar de gevolgen van de seizoenswisseling voor de bestuivers die hun werk doen in uw kas! Koppert Biological Systems bracht onlangs een bruikbare handleiding en een informatieve poster uit met daarin zijn best practices voor bestuiving in kassen met assimilatiebelichting.

Als een van 's werelds grootste kwekers van hommelsoorten heeft de R&D-afdeling van Koppert Biological Systems diepgaande kennis vergaard over het gedrag van deze bestuiver in zeer uiteenlopende omstandigheden en klimaattypen. De Natupol-nestkasten van Koppert Biological Systems worden voortdurend verder ontwikkeld en bevatten de nieuwste innovaties voor optimale bestuiving van groente- en fruitteelten. De best practices en adviezen die het bedrijf nu met telers deelt, zijn gebaseerd op meer dan dertig jaar praktijkervaring en waardevolle feedback van telers. De acht pagina's tellende handleiding over ‘Bestuiving en assimilatiebelichting’ bevat adviezen over het moment van openen en sluiten van nestkasten, de beste plaatsing van nestkasten, de voordelen van de Bee Vision-innovatie en van invloed zijnde factoren zoals coatings, schermen en filters die het licht in kassen onbedoeld kunnen beperken. Zo staat er bijvoorbeeld ook in beschreven wat u moet doen wanneer het sneeuwt.

Delen van kennis

Als groeiend kennisbedrijf heeft Koppert Biological Systems het delen van de nieuwste onderzoeksresultaten en verzamelde adviezen via de meer dan 200 adviseurs wereldwijd hoog in het vaandel staan. Hetzelfde geldt voor het delen van regulier nieuws, zowel online als in de gangbare media. De handleiding met grafisch gepresenteerde onderzoeksresultaten bevat ook richtlijnen zodat telers een aantal van de valkuilen die te maken hebben met het plaatsen en gebruiken van nestkasten in hun kassen, kunnen voorkomen. Heldere illustraties zorgen ervoor dat deze handleiding duidelijk is en eenvoudig in de praktijk kan worden toegepast.

“We hopen dat de richtlijnen die we in de handleiding geven ervoor zullen zorgen dat onze telers maximaal profiteren van hun Natupol-nestkasten”, aldus Anne Mathijssen, junior product manager. “We hebben gekeken naar alle eigenschappen van de nestkast en adviseren over de wijze waarop het werk van onze hommels bij slechte (dag)lichtomstandigheden kan worden bevorderd. We hopen dat onze telers ons advies ter harte zullen nemen zodat hun gewassen daarvan kunnen profiteren.”

Toen eind vorige eeuw assimilatiebelichting werd geïntroduceerd in de Europese kassen om dag en nacht groeilicht te kunnen bieden en in de winter meer te kunnen produceren, merkten onderzoekers bij Koppert Biological Systems en telers dat de hommels onder deze omstandigheden niet goed en consistent bestoven. Zij ontdekten dat assimilatiebelichting vaak tot gevolg had dat de hommelkolonies snel in kwaliteit afnamen. Sinds die tijd houdt het bedrijf zich bezig met het vinden van oplossingen voor deze problemen.

Constante innovatie

De eerste nestkastinnovatie was de introductie van het ‘Wireless Beehome’-systeem in 2005, dat ervoor zorgde dat hommels alleen uit konden vliegen als er voldoende daglicht was. De volgende innovatie kwam in 2010, toen Koppert Biological Systems met een oplossing kwam voor problemen rond de plaatsing van de nestkasten en een best practice-advies introduceerde. Sinds 2015 ondersteunt Koppert Biological Systems een horizontaal plaatsingssysteem van Metazet voor een optimale plaatsing van de nestkasten onder assimilatiebelichting. Van 2010 tot 2016 bleef het bedrijf onderzoek doen naar het navigatievermogen van hommels bij assimilatiebelichting en het effect van dergelijke omstandigheden op het gedrag van de hommels. Uit het onderzoek dat in die periode is verricht, blijkt dat de bestuiving eronder lijdt als hommels de nestkast niet goed zien. Dankzij de Bee Vision-innovatie verbeterde het oriëntatievermogen van hommels in 2017 met 12%. De R&D-afdeling van het bedrijf hoopt voor het eind van dit jaar een nieuwe eigenschap van hun Natupol-assortiment bekend te kunnen maken.

Hulp nodig?