Trialeurodes vaporariorum

Kaswittevlieg

Wat is kaswittevlieg?

De kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum) is één van de belangrijkste plagen in vele siergewassen en groenten in kassen over de hele wereld. De kaswittevlieg komt van oorsprong uit tropisch of subtropisch Amerika, waarschijnlijk Brazilië of Mexico. Er zijn enkele honderden plantensoorten uit vele verschillende families bekend als waardplant van deze witte vlieg. Witte vlieg komt voor op vele gewassen, waaronder aubergine, boon, komkommer, paprika, tomaat, roos, gerbera en poinsettia.

Levenscyclus van witte vlieg

Play

Levenscyclus en uiterlijk van de kaswittevlieg

De kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum) doorloopt zes ontwikkelingsstadia, namelijk een eistadium, vier larvenstadia (waarvan het laatste vaak ‘pop’ wordt genoemd, alhoewel dat strikt genomen niet klopt) en het volwassen insect. De larven zitten aan de onderkant van jonge bladeren en zijn ovaal van vorm. Larven in het eerste stadium (‘crawlers’) kunnen zich verplaatsen. Vanaf het tweede larvenstadium zitten de larven vast op het blad. Het vierde larvenstadium ontwikkelt zich tot een wit, ovaal doosje met een krans van opzij uitstaande wasdraden. Dit wordt het popstadium genoemd en deze poppen zitten op de oudste bladeren.

De adult kruipt uit de pop via een T-vormige breuklijn. De volwassen witte vliegen zitten vaak bovenin de hele plant en aan de onderkant van jonge bladeren, waar ze hun eieren leggen. Als een aangetaste plant wordt geschud, vliegen de adulten eerst op om vervolgens terug te keren naar de onderkant van de bladeren. De volwassen kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum) heeft goed ontwikkelde stekend-zuigende monddelen en begint na het uitkomen al snel met het zuigen van plantensappen. Het insect is bedekt met een dun laagje witte wasachtige substantie.