Categorie: Artikel
Publicatiedatum: juli 22, 2021

Limonica houdt wittevlieg in kasaardbei onder controle

Wouter_de_Ruiter-01.jpg

Limonica houdt wittevlieg in kasaardbei onder controle

Wouter de Ruiter. "Met Limonica hou ik de wittevlieg tot aan het einde van de teelt onder controle."

"Limonica is het beste middel dat ik nu tegen wittevlieg in mijn aardbeien heb. Met deze roofmijt gaat het tot aan het einde van mijn teelt nu precies goed. Zonder Limonica zou de schade van het plaaginsect veel groter zijn."

Aardbeienteler Wouter de Ruiter zet inmiddels zes jaar Limonica in tegen wittevlieg. Toen hij de roofmijt begon te gebruiken, was wittevlieg schadelijk, vertelt hij in de kantine van zijn bedrijf. "Vanwege de roetdauw droegen wij in de kas soms beschermende regenjassen. Daar kan iedereen zich wel iets bij voorstellen - soms was het aan het einde van de teelt hinderlijk."

Plaaginsect onder controle

Het bedrijf van De Ruiter, aan de rand van Genderen in het Land van Heusden en Altena, omvat 13.000 m2 glas en 4 hectare buitenteelt op stellingen. De Ruiter teelt het ras Elsanta en kweekt zelf de jonge planten op. Voor de afzet is hij aangesloten bij The Greenery.

Sinds hij de wittevlieg- en tripsbestrijder Limonica gebruikt, is de situatie zeker niet perfect, maar wel aanzienlijk verbeterd. Want dankzij Limonica (oftewel Amblydromalus limonicus) loopt wittevlieg in zijn kas nooit meer zo uit de hand als vroeger het geval kon zijn. "Limonica brengt de wittevlieg niet tot nul terug, maar houdt hem samen met andere middelen wel beter onder controle. Een besmetting loopt niet meer uit de hand, maar blijft beheersbaar en dat is zeker vooruitgang."

De_Ruiter-03.jpg

Zoeken naar balans

Op veel bedrijven met een kasteelt aardbei neemt de druk van wittevlieg toe, aldus Paul van de Ven van Vos Capelle BV.

De Ruiter geeft aan dat hij bij de biologische wittevliegbestrijding in zijn kasaardbeien voortdurend moet zoeken naar balans. "Het één zit het ander soms in de weg. Zwavel verzwakt de bestrijders, dus moet ik voorzichtig zijn met zwavelen tegen meeldauw, terwijl dat op zijn tijd wel nodig is. Maar... als ik uitsluitend preventief hoef te zwavelen, en ik heb geen grote hinder van andere plaaginsecten, gaat het met Limonica tot aan het einde van mijn teelt precies goed."

Zijn consultant Paul van de Ven van leverancier Vos Capelle BV wijst erop dat de druk van wittevlieg sterk is toegenomen. "Door de hete zomers en de zachte winters zijn buiten de kassen de populaties van wittevlieg de afgelopen drie jaar verviervoudigd. "Dat wittevlieg op dit bedrijf onder controle blijft, kun je daarom een goed resultaat noemen. Mijn collega's en ik zien ook wel bedrijven met kasaardbeien waar de druk van wittevlieg en de problemen alleen maar groter worden."

De_Ruiter_-_Overzicht_kas.jpg

Bijvoeren versterkt de populatie

Paul gaat er vanuit dat op het bedrijf van Wouter de Ruiter een lagere druk van wittevlieg tot hogere producties leidt, al zijn er geen harde cijfers die dat ondersteunen. "Daarnaast zijn schone vruchten zonder roetdauw ook veel waard. En dat is een bewezen resultaat, je kunt het gewoon zien."

Wouter de Ruiter voert Limonica bij met Carpoglyphus lactis. Hij ziet dat dit de bestrijding verbetert. "Het bijvoeren, om de twee weken, geeft de populatie van de bestrijder een extra zet in de rug. Dat is natuurlijk altijd welkom."

Consultant Ellen Klein van Koppert stelt dat wittevlieg ook via de weg van de voeding bestreden kan worden. "Als een teler de stikstofgift kan verlagen zonder dat hem dit productie kost, maakt hij het gewas minder aantrekkelijk voor wittevlieg. Wij doen veel onderzoek in deze richting; het is een mooie uitdaging om hier samen met de distributeurs verder aan te werken."

Meer informatie

Hulp nodig?