Categorie: Artikel
Publicatiedatum: april 04, 2016

Een sterke beveiliging tegen Duponchelia

Peter Verhoogt (rechts) met Tom Konijn: "Biologie is altijd onze eerste keuze".

In verschillende gewassen kan Duponchelia fovealis zeer hinderlijk zijn. De bodemroofmijt Macrocheles robustulus (Macro-Mite) is een effectieve bestrijder, maar ook Capsanem biedt uitkomst. In de teelt van potrozen heeft Nolina met dit nematodenproduct van Koppert het verbruik van chemie tegen Duponchelia met negentig procent teruggedrongen en heeft het plaaginsect nog maar weinig te vertellen.

Weleens een potroos in Wladiwostok gekocht? Grote kans dat Nolina hem heeft geproduceerd. De onderneming van de broers Steven en Marcel de Lange is net niet de allergrootste producent van potrozen in ons land, maar behoort tot de top van de markt aan als het gaat om de kwaliteit. Nolina levert uitsluitend aan de betere retailketens en doet dat in heel Europa. Zelfs in het uiterste oosten van Rusland kunnen consumenten de potrozen van Nolina kopen. Potrozen is één van de gewassen die het twintig hectare grote bedrijf (waarvan negen hectare glas) uit Woubrugge produceert. Andere gewassen zijn onder meer tuinrozen, Agapanthus, Clematis en Wisteria en stek van rozen voor levering aan collega-producenten. Van opgepotte stek tot eindproduct vraagt de potroos een teeltduur van twaalf tot vijftien weken. Duponchelia fovealis legt zijn eieren in het stekmateriaal. De larven die uitkomen vreten aan de stengeltjes en de jonge bladeren, met schadelijke gevolgen voor de groei en uitval als gevolg.

Een krachtige beveiliging

Meteen na het oppotten sproeit Nolina Capsanem volledig geautomatiseerd op het potje.

Teeltmanager Peter Verhoogt: “We probeerden Duponchelia eerst met Macro-Mite te bestrijden. Maar in onze teelt liepen wij daarmee achter de feiten aan. De eieren zaten al in het gewas, en dat gaat eerst een tijdje onder plastic, dus met Macro-Mite waren we te laat.” In overleg met consultant Tom Konijn van Horticoop stapte Nolina over op een bestrijding met Capsanem, het insectenparasitaire aaltje Steinernema carpocapsae. Verhoogt: “Meteen na het oppotten van de stek sproeien wij Capsanem volledig geautomatiseerd op het potje. Onder het plastic zijn de condities voldoende vochtig en kan het aaltje zich goed handhaven. Het blijft zeker een dag of tien leven. Dat is lang genoeg om de eerste larven van de Duponchelia aan te pakken. Naarmate het plantje groeit, vormt het een minder ideale omgeving voor Duponchelia en neemt de druk af. Met Capsanem hebben wij dus een krachtige beveiliging ingebouwd. De schade van Duponchelia is nu minimaal.”

Min negentig procent

Verhoogt schat dat het verbruik aan chemie tegen Duponchelia in de teelt van potrozen dankzij Capsanem met negentig procent is gedaald, ook door de brede nevenwerking van het product. “De aaltjes pakken ook Scatella's (oevervlieg), Sciara’s en trips aan.” Een enkele keer is Nolina nog gedwongen te corrigeren, vaak na een plotselinge temperatuurstijging. "Dan ontwikkelt Duponchelia zich zo snel dat de biologie het niet kan bijbenen. Als het even kan, gebruiken we ook dan een biologisch product op basis van Bacillus thuringiensis."

Biologie de eerste keuze

Het succes in de bestrijding van Duponchelia is bij Nolina zeer welkom. De onderneming wil plagen zoveel mogelijk beheersen zonder chemische middelen te gebruiken. Zo worden spint, trips en luis ook met bestrijders aangepakt en is, gemeten over alle gewassen, het verbruik van chemie met zestig procent gedaald. Nolina leidt de markt als het gaat om de kwaliteit. Peter Verhoogt: “De belangrijkste eis is altijd een absolute nultolerantie: geen plaaginsecten, geen chemisch residu. Biologie is heel bewust onze eerste keuze.”