Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: mei 13, 2015

Duidelijke effecten van NatuGro in moeilijk te telen Skimmia’s

Skimmia is geen makkelijk te telen gewas. Janwillem Bakhuyzen deed vorig jaar mee aan een onderzoek naar de effecten van NatuGro-producten op zijn gewas. Hij heeft daar geen spijt van. “Ik zie een vitaler gewas, met meer groeikracht, meer weerbaarheid en meer kwaliteit en grotere bloemen.”

Aan de Kooiweg in Boskoop teelt Janwillem Bakhuyzen op een bedrijf van drie hectare Pernettya’s en Skimmia’s. De planten gaan via handelsbedrijven naar cash & carries en afhaalcentra of via lijnrijders naar consumenten in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk.
In Skimmia’s teelt hij een aantal variëteiten in drie verschillende types: Rubella, Rubesta en Marlot. De Rubella’s zijn moeilijker te telen dan de andere types, maar ze zijn populair bij de consument. De vraag kan zodoende soms beter zijn dan bij de Rubesta’s en de Marlots.

Zoeken naar de balans
Janwillem Bakhuyzen: “Skimmia is een plant die erg stressgevoelig is en makkelijk ‘schrikt’; hij raakt dan gauw los van zijn wortels. De Rubella’s zijn ook nog eens plaaggevoeliger. Vooral Sciara’s, de larven van de varenrouwmug, vreten graag aan de wortelpunten. Die raken beschadigd en dan is er een invalspoort voor infecties van met name schadelijke schimmels vanuit de bodem.” Bemoeilijkend is ook dat de Sciara’s goed gedijen in een vochtige omgeving. Dat vraagt om een zo droog mogelijke teeltwijze. Maar dat kan de plant juist weer opzadelen met stress. “Om het gewas in bloei te krijgen, moet je het bovendien extra voedingsstoffen geven. Maar net als een chemische bespuiting is ook dat een verstoring waar de plant helemaal niet van houdt. Kortom: in de teelt van Skimmia is het een kwestie van zorgvuldig zoeken naar de juiste balans.”

“Kwaliteit verkoopt”
Janwillem Bakhuyzen deed graag mee in een onderzoek van Koppert en extern onderzoeksbureau Cultus naar het effect van NatuGro in de teelt van Skimmia. “Vanouds heb ik veel belangstelling voor een biologische teeltwijze. Ik gebruik dus zo min mogelijk chemie. Dat zorgt voor een gewas met meer kwaliteit. Ik hoor het van mijn verkopers: mijn producten blijven in de fysieke handelsketen veel langer sterk en goed. Mijn producten verkopen zich door hun kwaliteit.” In maart 2014 ging het onderzoek van start, vertelt consultant Rianne Lek van Koppert. “De planten kregen regelmatig producten uit de NatuGro-lijn toegediend: ProTerrum, ProParva, ProFortum en ProFunda. ProFunda stimuleert het bodemleven zodanig dat voedingsstoffen beschikbaar komen als de plant het nodig heeft. Ook werd Fortafol meegegeven, een biostimulant die op een geheel natuurlijke manier het gewas stimuleert en
versterkt. Een belangrijke vraag was natuurlijk of de plant dankzij de natuurlijke aanpak met NatuGro zónder complicaties in bloei kon worden getrokken.”

Duidelijke verschillen
In augustus werden de planten afgeleverd. Tussen behandelde en onbehandelde planten waren duidelijke verschillen zichtbaar, vertelt Janwillem. “Van de behandelde planten was het wortelgestel veel beter ontwikkeld. Daarnaast was het blad van deze planten donkerder. Dat wijst op meer bladgroen en dus op hogere niveaus van fotosynthese. De behandelde planten waren sterker, zij hadden meer groeikracht, zij oogden vitaler en hadden meer weerbaarheid tegen ziekten vanuit de bodem. En met de bloei traden geen problemen op.”

Meer bloemen door NatuGroNog een verschil werd zichtbaar in het aantal bloemen. De met NatuGro behandelde planten hadden gemiddeld 5,8 bloemen, bij onbehandelde planten was dit 5,2 bloemen per plant. Janwillem Bakhuijzen denkt dat de plant ook boven de grond weerbaarder is tegen luizen en spint. Om definitieve conclusies mogelijk te maken, zet hij de proef dit jaar voort op een veel grotere oppervlakte. “Als dan dezelfde effecten optreden, kan ik met zekerheid concluderen dat NatuGro mijn gewassen daadwerkelijk sterker en beter maakt.”