Pseudococcus longispinus

Langstaartwolluis

Wat is langstaartwolluis?

Pseudococcus longispinus komt van nature voor in tropische en subtropische gebieden, maar is momenteel wijdverspreid over de hele wereld. De waardplantenreeks van Pseudococcus longispinus is minder uitgebreid dan die van de citruswolluis, maar ook deze wolluis kan in veel soorten (sier)gewassen worden aangetroffen (o.a. in croton, orchideeën, druif, avocado, appel en citrus). De soort komt vaak voor op verscholen plaatsen, zoals in okselknoppen, en geeft de voorkeur aan een warme en vochtige omgeving.

Life cycle of mealybugs

Play

Levenscyclus en uiterlijk van de langstaartwolluis

De langstaartwolluis is eenvoudig te herkennen aan de lange filamenten aan zijn achterkant, die minstens even lang zijn als het lichaam zelf. De overige filamenten zijn ongeveer half zo lang als de breedte van het lichaam. Het vrouwtje is 3-4 mm lang.

Pseudococcus longispinus kan zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk voortplanten, waarbij vaker sprake is van ongeslachtelijke voortplanting. Pseudococcus longispinus produceert geen eizak, zoals de meeste andere wolluizen. Het vrouwtje is levendbarend en legt de jongen onder haar lichaam in een netwerk van fijne, wasachtige draden. Een vrouwtje produceert in twee tot drie weken 100-200 nimfen. In de zomer duurt de levenscyclus ongeveer zes weken en in de winter ongeveer twaalf weken.