Wat zijn valse spintmijten?
Mijten uit de familie Tenuipalpidae komen wereldwijd voor en kunnen gevonden worden in vele gewassen. Er zijn diverse soorten gesignaleerd, met name in de bedekte sierteelt.
Tenuipalpidae worden valse spintmijten genoemd, omdat ze veel op spintmijten (familie Tetranychidae) lijken. De meeste soorten die schade veroorzaken in de land- en tuinbouw behoren tot de geslachten Brevipalpus en Tenuipalpus. Bekende soorten zijn Tenuipalpus pacificus, die schade veroorzaakt in orchideeën, Brevipalpus phoenicis, Brevipalpus obovatus en Brevipalpus californicus, die wereldwijd zeer algemeen voorkomen en een grote waardplantenreeks hebben.
Levenscyclus en uiterlijk van valse spintmijten
Valse spintmijten (Tenuipalpidae) zijn meestal steenrood tot geel van kleur. Ze hebben dezelfde vorm als kasspint, maar zijn meestal kleiner. De verschillende soorten lijken veel op elkaar. Valse spintmijten doorlopen dezelfde stadia als spintmijten: ei, larve, protonimf, deutonimf en adult. Ze zijn vrij traag en bevinden zich vooral aan de onderkant van de bladeren langs de nerven. De mijten zijn plat en eivormig en ze hebben een netvormig patroon op hun rug. De eieren zijn helderrood en ellipsvormig. Ze worden gewoonlijk in een bladplooi of langs de middennerf gelegd, vaak in dichte clusters van enkele honderden exemplaren.
Schade door valse spintmijt
Valse spintmijten (Tenuipalpidae) bevinden zich aan de onderkant van de bladeren waarbij ze een bruine, schurftachtige verkleuring vanaf beide kanten van de hoofdnerf naar de bladbasis veroorzaken. De schade veroorzaakt vaak vervroegde veroudering van de plant. In sommige gewassen kunnen misvormingen ontstaan, vermoedelijk omdat de mijten bij de voedselopname een stof afscheiden die giftig is voor de waardplant. Op de plaatsen waar de mijten voedsel hebben opgenomen, zijn vaak ingezakte plekjes te vinden. De valse spintmijt (Brevipalpus phoenicis) vreet ook aan de vruchten van onder andere citrus, papaja en granaatappel. Van diverse Brevipalpus-soorten is bekend dat ze plantenvirussen overdragen. In tegenstelling tot de meeste echte spintmijten maken valse spintmijten (Tenuipalpidae) geen web.