Categorie: Artikel
Publicatiedatum: april 04, 2018

BS Plants: sterke resultaten met biologie in Phalaenopsis

Samen bepalen Erik-Jan Sonneveld (rechts), Wim van der Meer (midden) en Piet Koning de te volgen strategie.

Vanaf nu gaan we vol gas met de biologische gewasbescherming. Dat besloten de broers Arjan en Erik-Jan Sonneveld in 2014. Vier jaar later is het gebruik van chemie op hun bedrijf met meer dan 95 procent gedaald.

"We wilden af van de chemie en tot nu toe lukt dat heel goed." Dat zegt Erik-Jan Sonneveld. Het bedrijf van hem en zijn broer Arjan, BS Plants, produceert Phalaenopsis en levert dit product aan Europese retailketens, waaronder Tesco, Lidl, Intermarkt Thielen en de Deense keten van tuincentra Plantage. Arjan is verantwoordelijk voor de commercie, Erik-Jan voor de teelt en techniek. "De markt liet ons weinig keus", vertelt Erik-Jan. "De Europese retailers maken de lijst toegestane chemische middelen elk jaar korter, terwijl de overheid steeds verdere beperkingen stelt aan het gebruik. Met chemie kun je nog maar weinig bereiken."

Met 95 procent gedaald

Hun inspanningen werpen duidelijk vruchten af. Met behulp van de bestrijders Ulti-Mite Swirski, Macro-Mite en Thripor houden zij spint en trips nagenoeg volledig onder controle. Een enkele keer nog corrigeren zij met een selectief middel dat de opgebouwde biologie spaart. Macro-Mite en Entonem bestrijden potwormen in de orchideeën. Een serieus probleem is de wolluis. "Momenteel een verschrikking", stelt Erik-Jan onomwonden vast. "We gebruiken Cryptobug en Cryptobug-L, maar we hopen dat Koppert nog andere bestrijders van wolluis weet te ontwikkelen." Daarnaast veroorzaakt de mosmijt hier en daar in de kas problemen. Het plaaginsect vreet aan de jonge bladeren en komt soms ook aan de knoppen en de bloemen. Macro-Mite (de bodemroofmijt Macrocheles robustulus) houdt hem bij BS Plants onder de duim.

Naar een volledig groene teelt

BS Plants heeft twee adviseurs voor de biologische gewasbescherming. Dat zijn Wim van der Meer van leverancier Horticoop en zelfstandig adviseur Piet Koning. Samen met Erik-Jan beoordelen zij de stand van zaken en bespreken en kiezen zij steeds de te volgen strategie. Het uitstippelen van de juiste koers is geen gemakkelijke opgave. Zo maken het krimpende middelenpakket en de restricties het automatisch moeilijker om nog iets aan resistentiemanagement te doen; er valt immers weinig meer af te wisselen tussen de enkele nog beschikbare chemische middelen. "Als een goed vangnet van correctiemiddelen ontbreekt, moet de teelt groener en duurzamer", stelt Wim van der Meer. "Oftewel: meer bestrijders en andere producten van natuurlijke oorsprong. Dus ook in de bloemen en de planten moeten en zijn we hard op weg naar een volledig groene teelt. Een andere manier is er niet."

Scouten en bedrijfshygiëne

Wie de biologische weg opgaat, moet volgens Piet Koning bedenken dat bestrijders niet de enige succesfactor zijn. "Goed scouten en een goede bedrijfshygiëne zijn ook cruciaal. Het zijn allebei goed beschouwd preventieve maatregelen. Want als een teler de hygiëne en de plaagdruk goed in de gaten houdt, voorkomt hij dat grote problemen ontstaan en bestrijders te weinig kunnen uitrichten. Elk bedrijf moet daarom voor goed opgeleide medewerkers zorgen die serieus werk maken van het scouten." BS Plants is één van de vijf deelnemende bedrijven in Kopperts onderzoek naar het bijvoeren van roofmijten. Het weerspiegelt de keus van Erik-Jan en Arjan om uit de biologie te halen wat erin zit. Hun inspanningen lonen de moeite. "We hebben hele duidelijke vorderingen gemaakt. Zo hebben we in 2017 voor het eerst een vol jaar geen zware middelen meer gebruikt. En sinds 2014 is ons middelengebruik, uitgedrukt in werkzame stof, met minstens 95 procent gedaald. Dat zijn aansprekende resultaten."