John Ammerlaan: “Wij willen in alle gewassen een topkwaliteit realiseren. Een strikte hygiëne en een betrouwbare biologische gewasbescherming dragen daar aan bij.”
Bij Plantenkwekerij Leo Ammerlaan gelden twee regels. Eén: als biologische gewasbescherming mogelijk is, wordt het gewas biologisch beschermd. En twee: bestrijders moeten bij Koppert vandaan komen, dan is de kwaliteit namelijk gegarandeerd.
Samen met zijn zus Ilone leidt John Ammerlaan de vijfentwintig hectare grote onderneming aan de Irisweg in Bleiswijk. Plantenkwekerij Leo Ammerlaan doet meer dan alleen de opkweek van jonge planten. Het is ook een productiebedrijf dat aan eindmarkten levert, zoals de grotere bouwmarkten en de bekende tuincentra. In de opkweek gaat het om tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette, phalaenopsis, poinsettia, hebe en roos. Daarnaast produceert het bedrijf onder meer zomerbloeiers, wandhangers (zoals chrysant, viool), maar ook een buitenteelt als sierkolen. “We willen de ruimte en de teeltkennis die we hebben maximaal benutten”, verklaart John Ammerlaan de veelzijdigheid. “Daarnaast willen we in alle gewassen een topkwaliteit realiseren. En we kiezen alleen gewassen waarvan we zeker weten dat we ze rendabel kunnen telen. Ziedaar onze bedrijfsfilosofie.”
Hygiëne en nog eens hygiëne
Hygiëne is bijna een vierde poot onder de bedrijfsfilosofie. John Ammerlaan wijst naar de opkweek van groenteplanten: “Alles draait bij ons om een maximale hygiëne. Wij zijn de schakel vóór de productiebedrijven. Als bij ons een gewas of een partij besmet raakt, hebben wij misschien geen schade, maar kunnen klanten dat wel hebben. In die zin zijn zij van ons afhankelijk en moeten we het helemaal goed doen.” Als het biologisch kan, doen we het biologisch, stelt hij als de gewasbescherming ter sprake komt. “Het draagt bij aan de kwaliteit van het product. Daarbij kiezen wij voor maatwerk: als de klant het wil, zorgen wij ervoor.”
Potworm onder controle
In de opkweek van phalaenopsis was o.a. potworm een probleem. Samen met twee afnemers, met biologieleverancier Horticoop en met consultant Marjolein van der Knaap van Koppert werd een aanpak ontwikkeld die succes heeft. In de pluggen wordt de varenrouwmug bestreden met het aaltje Steinernema feltiae (Entonem) en de roofmijt Macrocheles robustulus (Macro-Mite) bestrijdt naast varenrouwmug ook met name potworm. Na het oppotten gebruikt de plantenkweker opnieuw Macro-Mite en de roofmijt Amblyseius swirski (Swirski-Mite) tegen trips. “Daarnaast monitoren we het gewas heel goed, daarbij gebruiken we ook de nieuwe app van Koppert. Het gaat nu goed. We zijn de potworm niet kwijt, maar de druk is nu heel acceptabel.”
Kiezen voor Koppert
Sinds kort mogen bij Plantenkwekerij Leo Ammerlaan bestrijders alleen het bedrijf op als ze de naam Koppert op hun verpakking hebben. Recent kreeg het bedrijf te maken met een calamiteit in de opkweek van rozen. De schade bij enkele afnemers was groot. John Ammerlaan: “Van Koppert kreeg ik uitleg over alle kwaliteitsmaatregelen, controles en protocollen die in de productie van bestrijders worden gebruikt. Daaruit bleek één ding: het bedrijf laat werkelijk niets aan het toeval over. Dat biedt ons zo veel extra zekerheid in onze bedrijfsvoering dat wij nu voor de biologie van Koppert kiezen.”