Categorie: Artikel
Publicatiedatum: oktober 04, 2016

De mijt onder de microscoop

Tom Groot, Manager R&D Entomology

Afgelopen zomer was ik op een congres en daar bevond ik mij tussen heel bijzondere mensen: acarologen. Dit zijn biologen die zich hebben gespecialiseerd in het onderzoeken van mijten. Waar de meeste mensen zouden kiezen voor het bestuderen van 'aaibare' dieren als apen, panda’s of leeuwen (ooit een wilde leeuw geaaid?), of kleurrijke dieren als vogels of vissen, kiezen acarologen voor dieren die met het blote oog niet of nauwelijks te zien zijn, afhankelijk van de soort mijt en de leeftijd van de aanschouwer.

Wat opvalt is de passie waarmee de acarologen hun studieobjecten onderzoeken en daar dan weer over vertellen op een carologisch congres. Gebruikmakend van de juiste microscopen gaat werkelijk een hele nieuwe wereld open. Mijten zijn er echt overal. Soms iets te dichtbij om je er comfortabel bij te voelen - denk aan de demodexmijten die in de haarzakjes van onder andere je wimpers leven. De diversiteit in mijten is ook enorm, van bolle vormen, tot platte, worstvormige mijten in de vorm van vliegende schotels of juist puntzakken. En dan de beharing: kaal of juist wollig, lange haren, dikke haren, haren in pluimen, noem maar op. Ik moet bekennen, op zo’n congres kan ik het niet helpen dat ik ook enthousiast word voor de mijten. Bij Koppert werken we ook veel met mijten. We bestrijden heel verschillende soorten mijten die op gewassen een plaag vormen. Dat bestrijden 'besteden' we dan uit aan andere roofmijten die plagen opeten. Om die roofmijten te kunnen produceren, kweken we weer ándere mijten. Zo'n congres plaatst het onderwerp 'mijten' in een heel ander daglicht. Er is nog zó veel diversiteit waar we nog niet naar gekeken hebben, laat staan dat we hebben kunnen onderzoeken of nu nog onbekende mijten nuttig in te zetten zijn.

Er is dus nog heel veel te ontdekken en uit te zoeken aan de mijten. Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst nog veel van nieuwe' mijten zullen gaan horen. Daar kunnen helaas plagen bij zitten, maar wat ons en u betreft toch vooral nieuwe oplossingen.