Categorie: Artikel
Publicatiedatum: april 24, 2024

Succesvolle biologische wolluisbestrijding bij Pannekoek Orchideeën

Succesvolle biologische wolluisbestrijding bij Pannekoek Orchideeën

Wolluis is een lastige plaag om te bestrijden in de Orchideeënteelt. Pannekoek Orchideeën zet volledig biologische gewasbescherming in om de strijd tegen wolluis aan te gaan op hun bedrijf. Het bedrijf, gevestigd in Berkel en Rodenrijs, teelt al meer dan dertig jaar Phalaenopsis en is gespecialiseerd in het telen van kleinbloemige rassen. De wolluis problemen ontstaan voornamelijk tijdens de afkweek. Dan komen de Phalaenopsis planten in bloei en gaat de plant bepaalde zoete stoffen produceren die de wolluis erg aantrekkelijk vindt.

Biologische aanpak

Koos Vuik, Teeltmanager bij Pannekoek Orchideeën, ziet het middelenpakket tegen wolluis steeds meer afnemen en maakt daarom het besluit om helemaal op de biologische aanpak in te zetten. ‘We zijn begonnen met het inzetten van zowel Cryptobug (Cryptolaemus montrouzieri) adulten als larven (Cryptobug en Cryptobug-L). Toen de druk wat minder werd, zijn we overgegaan op alleen nog Cryptobug larven. ‘’De larven verblazen we via de Airbug en dat gaat prima. Een goede verdeling is erg belangrijk, daar zijn we scherp op. Daarnaast is continu, dus wekelijks, blijven inzetten van belang’’ aldus Koos. Middels goed scouten worden de wolluisplekken waargenomen en op basis hiervan wordt plaatselijk of volvelds ingezet. Er wordt rekening gehouden met gevoelige cultivars en gevoelige hoeken, hierbij wordt extra ingezet. Met een Deltatrap en Pherodis wolluis feromoon monitoren ze de aantallen mannetjes wolluizen in de vallen.

Resultaten

Halverwege 2023 zijn we gestart met het inzetten van de natuurlijke vijanden en tot nu toe is de druk nog rustig gebleven. ‘’Halverwege juli zijn we begonnen met wekelijks inzetten en na 6 weken zakte de druk naar bijna 0 zonder chemie te gebruiken", aldus Koos. Zijn er toch nog containers waar wolluis in gevonden wordt? Dan wordt er voor het afleveren gecorrigeerd zodat elke plant wolluisvrij het bedrijf verlaat.

Koppert is altijd op zoek naar nieuwe effectieve oplossingen tegen wolluis. Mogelijke toekomstige oplossingen kunnen nieuwe sluipwespen of een roofkever zijn.

Biologische tripsbestrijding

Ook de trips pakken ze bij Pannekoek biologisch aan. Op het bedrijf hebben ze te maken met Californische trips (Frankliniella occidentalis) en Vandatrips (Dichromothrips corbetti). De opkweekfase is de kritieke fase waar je de tripsdruk zo laag mogelijk wilt houden. Tijdens deze fase worden de natuurlijke vijanden volop ingezet. De natuurlijke vijanden die worden ingezet tegen trips zijn Montdo-Mite (Transeius montdorensis) in combinatie met het bijvoerproduct Nutemia. Voor het verblazen van de roofmijten en voedermijten gebruiken ze de Airobug. ‘’De Airobug is speciaal op maat gemaakt voor ons en zorgt voor een goede verdeling van de roofmijten’’, vertelt Koos.