Trichoplusia ni

Ni-uil

Algemeen

De ni-uil is niet alleen schadelijk voor kruisbloemigen, hun favoriete waardplantenfamilie, maar wordt ook aangetroffen op gewassen zoals tomaat, peper, sommige komkommerachtigen, soja, sesam en katoen. De mot kan zich ver verspreiden en afstanden tot 200 km overbruggen. Dit is één van de redenen waarom hij flinke schade kan veroorzaken.

Levenscyclus en uiterlijk van de ni-uil

Volwassen vrouwtjes zetten tot 300 eieren af op de onderrand van de bovenste bladeren van planten. De eieren zijn rond en hebben een afgeplat gedeelte waarmee ze vastzitten aan het blad. Ze zijn geelachtig of groenwit van kleur. De rupsen komen uit na 3 tot 4 dagen. Omdat ze uitsluitend aan de voor- en achterkant van hun lichaam poten hebben, bewegen ze zich op een karakteristieke manier voort. De rupsen worden daarom spanrupsen genoemd. Ze hebben 15 tot 20 dagen nodig om 5 stadia te doorlopen en verkleuren van geelgroen naar lichtgroen met een witte band aan beide zijden van het lichaam. De verpopping vindt plaats in cocons van spinsel, vaak onderaan de waardplant. De poppen zijn aanvankelijk groen. Tegen het uitkomen worden ze koffiebruin. Ten slotte heeft de adult een gevlekte grijsbruine kleur met een zilverkleurig patroon in de vorm van een acht op de voorvleugels. De adulten kunnen 10 tot 12 dagen overleven.

Schadebeelden

De rupsen voeden zich met name met de bladeren, waarin ze onregelmatig gevormde gaten vreten. Rupsen uit de eerste drie stadia maken kleine gaten, en rupsen uit latere stadia voeden zich met het weefsel tussen de nerven, zodat er bladskeletten ontstaan. Ze zijn zeer vraatzuchtig en verorberen dagelijks tot drie keer hun eigen lichaamsgewicht. De planten kunnen veel blad kwijtraken en een groeiachterstand krijgen.

Bestrijding van de ni-uil

Koppert biedt diverse oplossingen voor de biologische bestrijding van de ni-uil.

Neem contact met ons op

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Wilt u meer weten over ons bedrijf en onze producten? Neem contact op met een van onze experts.
Onze producten en oplossingen zijn bedoeld voor professioneel gebruik in de tuinbouw.

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en teeltgerichte adviezen rechtstreeks in uw mailbox

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Naar boven