Categorie: Artikel
Publicatiedatum: oktober 04, 2016

Koppert voorop in Urban Farming

Urban Farming Den Haag mikt op biologisch en dus ultraveilig, op ultralokaal en op ultravers. Foto: Martijn Zegwaard

Het wereldvoedselvraagstuk vraagt om ongedachte oplossingen, om nieuwe richtingen. De productie van voedsel in steden, Urban Farming oftewel stadslandbouw, is zo'n nieuwe richting. Zeker nu vaststaat dat in 2050 meer dan zeventig procent van de wereldbevolking in stedelijke gebieden woont. Koppert participeert graag in nieuwe initiatieven. In Den Haag begeleiden wij een Urban Farming project dat toonaangevend mag worden genoemd.

Urban Farming Den Haag staat letterlijk bovenop De Schilde, een voormalig gebouw van Philips Telecommunicatie. Het is één van de vier projecten van de Zwitserse onderneming Urban Farming. Andere zijn te vinden Berlijn, Bazel en Zürich. Het Nederlandse project is met 1500 vierkante meter meteen ook het grootste. De oppervlakte is in gebruik voor de teelt van groenten en de productie van tilapia, een gewilde en zeer smakelijke vissoort. Urban Farm ing Den Haag gebruikt daarbij een kringloop. Overschotten aan visvoer worden omgezet in nutriënten voor de groenteplanten, terwijl die planten het water zuiveren dat wordt gebruikt in de visproductie.

Enthousiasme voor goed voedsel

Urban Farming, de investeerders en andere betrokken bedrijven en organisaties verwachten op deze wijze jaarlijks 45 ton groenten en 19 ton vis te kunnen prod uceren. Een productie op deze schaal kan niet concurreren met de grootschalige producties in de Nederlandse kassen. Maar dat is ook niet de eerste doelstelling. Urban Farming wil enthousiasme opwekken voor goed voedsel dat op een heel andere manier wordt geproduceerd, en vervolgens aantonen dat commercieel lonende voedselproductie in de steden goed mogelijk is. Vandaar dat de groenten en de vis - dagvers, uiteraard - aan restaurants in Den Haag worden afgezet. Die zijn al erg enthousiast.

Ultraveilig, ultralokaal, ultravers

Consultant Marjolein van der Knaap begeleidt het project vanuit Koppert. Urban Farming Den Haag maakt gebruik van onze bestrijde rs, hommels en biostimulanten. Dat ligt voor de hand, want een volkomen biologische productie is óók een doelstelling van Urban Farming. Zo wil de organisatie een topmerk in de markt zetten dat stevig steunt op drie aspecten van de productie: biologisch en dus ultraveilig, ultralokaal geproduceerd, en ultravers. Marjolein: “Koppert doet graag mee. Wereldwijd staat stadslandbouw sterk in de belangstelling. Met onze specialistische kennis zetten wij daar graag onze schouders onder. Bovendien kunnen wij de mogelijkheden van onze geïntegreerde en duurzame teeltsystemen demonstreren.”