Categorie: Artikel
Publicatiedatum: februari 13, 2015

Koppert participeert in internationaal onderzoek BINGO

Kun je met klassiek veredelen de effectiviteit van inheemse natuurlijke vijanden verbeteren? Dat is de vraag waar het om draait in BINGO. Koppert Biological Systems is participant in dit internationale onderzoeksproject.

Project BINGO staat voor Breeding Invertebrates for Next Generation biocontrol. Het onderzoek heeft als doel het verbeteren van de productie en de prestaties van inheemse natuurlijke vijanden door middel van selectie en veredeling.

Hierbij worden natuurlijke vijanden met specifieke, gewenste eigenschappen geselecteerd en gekruist, waardoor rassen ontstaan die nog effectiever zijn. Dat vermindert de afhankelijk van chemische gewasbeschermingsmiddelen en draagt bij aan meer voedselveiligheid.

Klassiek veredelen
De klassieke veredeling, al eeuwenlang in gebruik in de plantenteelt en de veehouderij, staat bij natuurlijke vijanden nog in de kinderschoenen. De werkwijze kan er ook aan bijdragen dat de agrarische sector bij nieuwe plagen minder afhankelijk wordt van uitheemse bestrijders die de lokale biodiversiteit kunnen bedreigen.

Naast selectie en veredeling brengt BINGO ook moderne technologie om genomen te ontrafelen over de productie van natuurlijke vijanden; kennis van het genoom kan het veredelingsproces aanzienlijk versnellen.

Onderzoek aan Phytoseiulus persimilis
Koppert is de grootste producent van natuurlijke vijanden en grondlegger van de biologische gewasbescherming. Participeren in BINGO is dan ook een logische stap. Binnen de onderneming start een internationaal promovendus een vierjarig onderzoek aan Spidex, de spintroofmijt Phytoseiulus persimilis, in het verre verleden Kopperts eerste natuurlijke vijand.

Internationale samenwerking
BINGO is een initiatief van Wageningen Universiteit. Het programma traint 13 jonge onderzoekers bij universiteiten, non-profit organisaties en bedrijven in negen Europese landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Griekenland en Portugal. BINGO heeft een budget van 3,3 miljoen euro. Financiers zijn het EU Horizon 2020 programma voor onderzoek en innovatie en het Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Network (ITN) van de Europese Commissie.

Kijk voor meer informatie op de volgende website: www.bingo-itn.eu