Categorie: Artikel
Publicatiedatum: oktober 04, 2017

Koppert adviseert de sierteelthandel: het momentum is er

Steeds nadrukkelijker vragen de Europese retailers om duurzaam geteelde bloemen en planten. Handelsbedrijven staan voor de niet geringe uitdaging om hun aanbod daar snel op af te stemmen. Voor Koppert reden om samen met anderen de sierteeltketen te gaan mobiliseren.

"Iedereen heeft iedereen nodig, zo eenvoudig is het." Dat zegt Herold Dongelmans, ketenspecialist sierteelt bij Koppert. Zijn taak is het om zoveel mogelijk partijen in de keten met elkaar aan tafel te krijgen, om samen vooruitgang af te dwingen. Waarom? "De vruchtgroentesector is al ver gevorderd in duurzaam telen. Nu zien we dat de sierteelt bezig is met een inhaalslag. Consumenten en retailers eisen dat ook bloemen en planten duurzaam zijn geteeld. Handelsbedrijven willen en moeten hun aanbod daarop afstemmen. Maar de vooruitgang komt er niet zonder slag of stoot."

Hoofdpijn in de keten

De chemische gewasbeschermingsmiddelen vormen de bottleneck. Handelsbedrijven krijgen steeds vaker de opdracht van de retail om met producten te komen die zonder of hooguit met een minimum aan chemische middelen zijn geteeld. Met name de neonicotinoïden zorgen voor hoofdpijn in de keten. Van een nultolerantie of van een ban is weliswaar nog geen sprake, maar de eisen worden zwaarder en verschillende retailketens hanteren al bovenwettelijke eisen. "Deze ketens willen dus elk risico uitbannen. Dat kunnen de handelsbedrijven vervelend vinden, het is wel de realiteit. Het stelt hen voor ingewikkelde vragen. Hoe kunnen zij het aanbod verduurzamen? Wat komt er allemaal bij kijken? Waar zijn producten met de juiste specificaties te vinden? Hoe organiseren zij transparantie en op welke manier kunnen zij de kwaliteit van hun aanvoer borgen?" Steeds vaker kloppen de handelaren met dergelijke vragen bij Koppert aan. "Ook komen zij bij ons met vragen over praktische problemen die zij bij hun telers tegenkomen."

Zo duurzaam mogelijk

De handelsbedrijven zijn zeer serieus in hun zoektocht naar meer duurzaamheid. Herold Dongelmans wijst erop dat steeds meer bedrijven zich aansluiten bij het Sustainable Flower Initiative (FSI). Dit is een samenwerkingsverband waarin gerenommeerde handelsbedrijven, veredelaars, retailers als Ahold en IKEA en organisaties als het Wereld Natuur Fonds, FairTrade Max Havelaar en HIVOS partner zijn. Ook Koppert neemt deel aan het FSI, dat wil bereiken dat in 2020 negentig procent van de verkochte producten van bedrijven komt die verantwoord produceren: zo duurzaam mogelijk, en veilig voor mens en milieu. Koppert is ook één van de oprichters van Benefits of Nature. Deze organisatie heeft een rekeninstrument beschikbaar waarmee producenten, leveranciers en dienstverleners uit binnen- en buitenland de effecten van integrale aanpassingen in hun bedrijfsprocessen kunnen berekenen, om zo samen de sierteeltketen verder te verduurzamen.

Kenniscentrum voor de handel

Koppert ziet de ontwikkelingen als een marktkans. Niet alleen voor de telers, maar voor de hele keten. Daarom werken Herold Dongelmans en het sierteeltteam van Koppert aan een adviesfunctie voor de handel. "Koppert is een kenniscentrum en de handelsbedrijven zien dat. Eén van onze doelstellingen is dan ook de kennis van duurzaam telen in de hele keten te vergroten. Even belangrijk is om allerlei partijen bij elkaar te krijgen. En er is een verwijs- en bemiddelingsfunctie. Als handelsbedrijven een bepaald product zoeken, is de kans groot dat wij hen aan de juiste adressen kunnen helpen."

Winst voor alle schakels

Het momentum voor een versnelling in de zoektocht naar een sierteeltketen die nog duurzamer produceert, lijkt er nu te zijn. Verduurzaming houdt sectorbreed de gemoederen bezig. Herold Dongelmans: "Als de verschillende partijen in de keten hun inspanningen bundelen, is er vooruitgang af te dwingen. Onze taak is daarbij te informeren, te adviseren en te bemiddelen. Als de keten erin slaagt het aanbod op de zwaardere eisen van de consument af te stemmen, is dat winst voor alle schakels."